Vissza
  • 2020.05.27
  • MeseCentrum

Felnőtt karakterek a kortárs gyerekirodalomban

Vadlazac – Online workshop

Május 29-én, 17 órakor a Zoom – webináriumon várjuk szeretettel az érdeklődőket!

 

A Vadlazac az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC – PIÜ) tematikus szakmai workshop-sorozata, mely 2020. januárjában indult.

Célunk a tanároknak, szülőknek, könyvtárosoknak, valamint a friss kiadványok iránt érdeklődőknek új és hasznos szempontokat adni a kortárs gyerekirodalmi művek befogadásához.

Vadlazac workshop-01

Válogatásunkban izgalmas és újszerű, a közvéleményt foglalkoztató témák kerülnek a középpontba. Az IGYIC ezzel a workshop-sorozatával, de további programsorozataival is szeretné orientálni a szakmát és a szülőket, a „mit és hogyan” kérdéseiben, hogy létrejöhessenek a nagy találkozások az igényes művek és befogadóik között.

Olyan műhely meghonosításán dolgozunk, amely szervesen hozzájárulhat a magyar pedagógiai gyakorlat megújításához. A 2020-as pilot-év workshop-programjának kiemelt célja a harmincórás képzés formájában történő akkreditáltatás.

A Vadlazac workshop-sorozat következő állomása a Felnőtt karakterek a kortárs gyerekirodalomban című esemény,  mely május 29-én, pénteken 17 órától az online térben lesz követhető, és nyitott minden érdeklődő számára.

Meghívott előadóink rövid előadásait követően a workshop – az online tér kereteihez alkalmazkodva – egy közös, interaktív beszélgetéssel folytatódik, ahol gyakorlatias kérdésekre, módszertani fogódzókra is válaszokat kaphatnak a résztvevők.

Vinczellér Katalin, a Veres Pálné Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára bevezető előadásában az Irodalmi és társadalmi minták/ellenminták címmel ad elő.  A karakterépítés komplexitását pedig két remek kortárs írónk fogja körbejárni: Mészöly Ágnes: A jó, a rossz és a csúf – Tanárkarakterek a kortárs ifjúsági irodalomban, illetve Mán-Várhegyi Réka: Milyen legyen az a felnőtt? – Dilemmák az író szempontjából című előadásai hangzanak el.

ITT lehet csatlakozni a webináriumra.

Érdeklődni a vadlazac@igyic.hu címen lehet.

A Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) célja a magyar nyelven született minőségi gyerek- és ifjúsági irodalom szerzőinek és kiadványainak népszerűsítése. Az IGYIC ernyőszervezet, amely projektalapon együttműködik az irodalom és a pedagógustársadalom számos szervezetével és intézményével.