Vissza
  • 2021.02.05
  • Wittmann Ildikó

Farsang, popkultúra és 30 éves Vaskakas

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Történelmi regény az iskolában

A Kapu beszélgetéssorozatban február 9-én, kedden 18 órától a kiskamaszok és a történelmi regény kapcsolatáról lesz szó. Hogyan lehet ezt a műfajt megvalósítani a kiskamasz irodalomban mesén túl, történelemkönyvön innen? Mit profitálhatunk ebből a történelem- és az irodalomórákon? Miért jó ez tanárnak, és miért keltheti fel a gyerekek érdeklődését? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg Návai Péter tanár segítségével, a Pagony Kiadó Abszolút töri- könyvsorozatának kötetei által.

Facebook-esemény ITT 

Szörnyek a populáris kultúrában

Ezt az alcímet viseli az Athenaeum Kiadó frissen megjelent kötete, amely (bár több jelöltünk is lehetne a szörnyek kilétére) a következő gondolatokat járja körbe: „Vajon mennyire értjük a szörnyeket, amelyeket mi magunk hozunk létre, csodálunk és félünk? Látjuk-e, mi köti össze a múlt ikonikus, frankensteini szörnyét a jövő mesterséges intelligenciájával? Mi köze van Marvel Kapitány macskájának az Alien-sorozathoz, és miért félnek annyira a Star Trek kemény férfi karakterei az univerzum női szörnyeitől? Miért nem egyfélék a vámpírok, és miért kezdtek el fejlődni a zombik? Milyen szorongásainkat tárják fel az állati szörnyek és a különféle állat-ember és növény-ember hibridek?

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén.

Ebből ad ízelőt ez a népszerű regényeket és filmeket elemző tanulmánykötet – hogy minél jobban eligazodjunk saját világunk szörnyekkel teli térképén, vagyis jobban értsük félelmeinket és önmagunkat: a szörnyek által meghatározott embert.”

Nagyon izgalmas kérdések kétségkívül; a Rémesen népszerű – Szörnyek a populáris kultúrában című könyvről Benczik Vera, a kötet társszerzője, Limpár Ildikó, a kötet szerkesztője (akinek a szörnyekről írt tanulmányát ITT olvashatjátok el) és Szirmai Gergely vlogger, filmkritikus beszélget élőben a Líra Könyv Facebook-oldalán.

2021. 02. 12. péntek, 18 óra. Facebook-esemény ITT

SZÍNHÁZ

Kakasviadal Győrből

Vasárnap, február 7-én tizenegy órától ingyenesen megtekinthető online a győri Vaskakas Bábszínház Kakasviadal című előadása.

„A Vaskakas Bábszínház 2021-ben ünnepli harmincadik születésnapját, ezért fontosnak tartottuk, hogy ebben az évben egy kakasos témájú előadást is bemutassunk. A Kakasviadal újonnan született mese a testvéri szeretet mibenlétéről, a testvérek közötti összetűzések természetéről, többek közt olyan kakasos népmesék felhasználásával, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy A kakas és a róka. A kakasos mesék különböző bábtechnikák segítségével elevenednek majd meg az előadásban, sok zenével, játékkal és játékossággal fűszerezve” – írják a szervezők.

Részletek a honlapon ITT 

KÉZMŰVES

Mizújs?

A Furagura kreatív játszótér megszokott kommunikációs paneleinket szeretné tágítani a művészet és az alkotás segítségével. A műhely vezetője, Kormos Mercedes online foglalkozásokat, rajzos párbeszédeket szeretne létrehozni; elsősorban iskolai osztályok jelentkezését várja közös alkotásra. A Mizújs? – Rajzos sztorizás a tanteremből-projektre májusig folyamatosan lehet jelentkezni.

Részletek ITT

Farsangi online kézműves-foglalkozás a Kispesti Művelődési Otthonból

A járvány miatt legyen farsangi hangulatunk! A Kispesti Művelődési Otthon munkatársaival farsangi kalapot készíthetünk.

Az online kézműves foglalkozás február 7-től látható ITT

KIÁLLÍTÁS

Metzing Eszter az INDA Galériában

Február 4-én délután öttól már látogatható a Király utcai INDA Galériában Metzing Eszter Fabric of Childhood című kiállítása. Eszter, akit többek közt a Göröngyös úti iskola-könyvsorozat illusztrátoraként ismerünk, most 2018-as MKE-diplomamunkáját (Belső kert) továbbgondolva a gyermekkor, a gyermekkori emlékek, valamint a felnőtt identitástudat viszonyát vizsgálja. Saját megfogalmazása szerint három kérdésre keres válaszokat: miként vannak jelen életünkben a gyermekkorunk élményei; mennyire befolyásolhatnak minket ezek az élmények a jelen életünkben, és mennyire vagyunk mindennek tudatában?

Médiumainak egyik alapja a hímzés, amely a monoton ismétlődő mozdulatsorozatok előre tervezettségét állítja szembe egy folyamatos improvizációs játékkal, s mindebből keletkezik a véletlenekre bízott párbeszéd. Textilek, hímzett és megmunkált, roncsolt felületek találkoznak figurális, illetve leegyszerűsített, csupán érzeteket keltő ábrázolásokkal – a jelenlét megfoghatatlanságának terében.

A kiállítás megtekinthető 2021. április 2-ig, keddtől péntekig 14–18 óra között, vagy előzetes bejelentkezéssel.

A Facebook-eseményben a látogatásra vonatkozó biztonsági előírások is megtekinthetők ITT

Wittmann Ildikó