Vissza
  • 2021.09.24

Fábián Éva mesél, Babaróka a Bábszínházba megy, és tovább dübörög a PesText

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

20 rendkívüli magyarról a Millennium Házában

A Manó Könyvek gondozásában jelenik meg Fodor Marcsi 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer című könyve, amelynek szeptember 25-én, 16 órakor lesz a bemutatója a nemrég átadott Millennium Házában, a Városligetben. Leginkább egy szórakoztató családi délutánra készülhetünk; lesznek meghívott vendégek, játékos nyomozás, interaktív játékos foglalkozás, művészeti workshopok…

A szerzővel Nyáry Krisztián beszélget, részletek: ITT 

Odaküjjel Andrásfalán…

Fábián Éva mesél – könyvbemutató

Fábián Éva népzenész, népdalénekes, az egyik legkiválóbb mai mesemondónk, aki sok szállal kötődik az idén húszéves fennállását ünneplő Hagyományok Házához.

A most megjelent DVD-n nyolc, a Találkozás a néphagyománnyal című programon készült mesefelvétel és egy portréfilm található, a néprajzi kísérőtanulmányban pedig Fábián Éva mesemondói portréjáról, a mesemondás folklorizmusában betöltött helyéről olvashatunk. A kiadványt szeptember 25-én, szombaton este hatkor mutatják be a Hagyományok Házában.

Részletek: ITT 

FESZTIVÁL

PesText a PIM-ben

Tart még, sőt, most zajlik igazán a PesText Fesztivál, benne szuper gyerekprogramokkal, kiállításokkal: ne feledkezzünk meg a Gyerek-szombatról a PIM-ben; a Képregény-péntekről ugyanitt: és kihagyhatatlanul gazdag anyag látható a 4 × 4 illusztrátor-kiállításon: 

Újbudai Gyerekkönyvünnep a B32-ben

Szeptember 25-én és 26-án a gyermekek paradicsomává változik a B32. Az Újbudai Gyermekkönyvünnepen könyvvásár, kézműves-foglalkozások, workshopok és szórakoztató programok sora biztosít felhőtlen kikapcsolódást a látogatóknak. A legmenőbb gyerekkönyvkiadók hozzák el újdonságaikat és klasszikusaikat: itt lesz a Pagony, a Csimota, a Napraforgó, a Tea és a Kisgombos, és szuper válogatással települ ki a Róka úr és Kompánia könyvesbolt.

A B32 galériájában látható az Otthon című pop-up nemzetközi illusztrációs kiállítás, amely díjtalanul látogatható a rendezvény ideje alatt.

Minden részlet: ITT 

SZÍNHÁZ

Babaróka a bábszínházban

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani szokás: kölyökőrzőbe) készül. Milyen lesz egész nap a kölyökőrzőben lenni Mamaróka nélkül? Lesznek Babarókának barátai? Egyáltalán, hogyan kell barátkozni?

A bájos és humoros történetek mind egy-egy ismerős konfliktus és annak feloldása köré szerveződnek: szorongás az új társaságban, játék a nagyobbakkal, hiszti a boltban, családi súrlódások, költözés, kistestvér születése. A mese komolyan veszi a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit, miközben megmutatja, ahogy egy kisróka számára lassan kinyílik a világ.

A Budapest Bábszínház Ellinger Edina rendezésében mutatja be szeptember 26-án, vasárnap a könyvek alapján készült előadást, mely négyéves kortól ajánlott.

Részletek: ITT 

Boribon lesz a hab a tortán!

A Füge Produkció és a Pagony Kiadó együttműködéséből létrejött gyerekelőadás-sorozat, a Hab a tortán! új bemutatóhoz érkezik: ezúttal Rezes Judit és Szabó Győző adják elő a Boribon és a 7 lufi című Marék Veronika-történetet a Jurányi Házban, szeptember 26-án, vasárnap 10.15 órától.

Az előadás egyéves kortól ajánlott.

További részletek: ITT 

eSzínházi Fesztivál gyerek- és ifjúsági előadásokkal

Szeptember 17-től 26-ig, vasárnapig tart az eSzínházi Fesztivál, amely számos gyerekeknek szóló darabot is kínál online formában. Megtekinthető például a tavaly színre került Emma csöndje című előadás a Kolibri Színházból, amelyet Gimesi Dóra írt , de látható a Bóbita Bábszínház A hollókirály című előadása vagy a Kövér Béla Bábszínháztól A kis boszorkány, mely eredetileg Otfried Preussler meséje.

Az eSzínház oldalát is érdemes követni: ITT 

SÉTA

Pest csak Pest!

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Kassák Múzeummal együtt ismét egy népszerű irodalmi sétát ajánl: Petőfi és Kassák Lajos nyomába eredhetünk. A szervezők ezt ígérik: „Az egykori pesti városmagtól Kassák korának külvárosa felé tartó sétánk közben társul fogadjuk Petőfi és Kassák szövegeit, melyek segítségével nemcsak a két költő jól (és kevésbé jól) ismert művei kerülnek új megvilágításba, hanem más izgalmas témák keresztutcáiba is betérünk.

Érinteni fogjuk a korabeli szociális kérdéseket, az európai világvárosok kialakulásának építészeti és társadalmi vonatkozásait, a vidék és város kapcsolatát és az élet legkülönbözőbb határait, mely utóbbiakat áthágni Petőfi és Kassák számára is egyet jelentett a szabadsággal.”

Ez a bevezető alkalom ingyenes, de regisztrációköteles.

Részletek: ITT 

NÉPMESE

Ünnepeld a magyar népmese napját például Budaörsön!

Benedek Elek születésnapja immár hagyományosan a népmese napja; erre emlékezve már vasárnap, szeptember 26-án hagyományőrző programsorozattal készül a budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház. Lesz koncert Laposa Julcsival, óriásbáb-előadás, táncház, állatsimogató és kézműveskedés, mindez a művelődési ház előtt, a szabadban.

Részletek: ITT 

Idén is Olvass többet!

Ismét meghirdették a tanévre az Olvass többet!-kezdeményezést, amelybe elsősorban felső tagozatosok, középiskolások, de természetesen akár felnőttek csatlakozását is várják.

Az éppen tizenöt éves olvasás-népszerűsítő program otthona a debreceni Ady Endre Gimnázium, és igazán izgalmas, sokszínű az ajánlott könyvek listája:

ITT látható

Gyereknap a Dürerben

Ez a Dürer-kert már Budán nyílt, az Öböl utca 1-ben, megtalálni is jó családi program lesz, de megéri, mert szeptember 26-án, vasárnap lesz itt Rutkai Bori Banda-koncert, Vitéz László bábautomata, Veled Kerek improvizációs játékok Elek Ányos vezetésével, Kacs Műhely bőrözés és egyebek, arcfestés, Pagony (fel)olvasósarok, póni- és alpaka simogató… kétéves kor alatt ingyenes a belépés, tízkor nyitnak, és mindenkit szeretettel várnak.

Részletek: ITT 

 Wittmann Ildikó