Vissza
  • 2021.05.28
  • Wittmann Ildikó

Ezen a hétvégén minden a gyerekekről szól!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Regényes Shakespeare

A Tilos az Á Könyvek két híres Shakespeare-darab átiratával jelentkezett nemrég: Regényes Shakespeare című kötetükben a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata című Shakespeare-darabok regényes átiratait jelentette meg Gimesi Dóra és Jeli Viktória. A szerzők többek között az Időfutár-sorozat írásával váltak méltán népszerűvé; vajon Bill, az Avoni Hattyú milyen alkotótársnak bizonyult? – Aki visszanézi a május 27-iki online beszélgetést a szerzőkkel és Pikli Natália Shakespeare-kutatóval, az sok egyebet is megtudhat az alkotás hátteréről.

Részletek: ITT

 …és begurul Jenci néni

Vadonatúj könyvvel jelentkezik Kolozsi Angéla. Jenci néni és az okostelefonok címmel kalandos, szívmelengető és nagyon is mai történetre készülhetünk, főszerepben az okostelefonokkal és Eugénia (Jenci) nénivel. Június 3-án, csütörtökön 17 órakor a Pagony Facebook-oldalán Gimesi Dóra beszélget Angélával, akinek olyan varázslatos mesekönyveket köszönhetünk, mint az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívtak vagy a Bódog és Szomorilla.

Ne hagyjátok ki, részletek: ITT 

Más ez a nap

Dobos Edit, a Más ez a nap című könyv szerzője lesz a vendége a Móra Könyvkiadó Családi Iránytű Klubjának május 31-én, hétfőn 18 órától a Móra Facebook-oldalán. Edit, aki könyvében jeles napokra és ünnepnapokra készíti fel a családokat, az iskolai és óvodai közösségeket, mesél arról, hogyan lehet nap mint nap élményeket csempészni a gyerekek életébe. A jeles napokhoz, ünnepekhez köthető legfontosabb információk mellett rengeteg dal, vers, történet, kreatív tipp sorakozik havi bontásban, naptári sorban, hogy bármelyik alkalomhoz gyorsan kaphassunk inspirációt.

Bővebben: ITT 

GYEREKNAP

Gyereknap a Pagonnyal

A Pagonynál már pénteken elkezdődik a gyereknap. A Bartók Pagony Könyvesboltban élőben, de emellett a Facebookon online is követhető lesz Vadadi Adrienn, aki új, Kicsimackó című könyvét mutatja be, de megismerhetjük Lencse Máté és Jesztl József Lovagi ujjtorna című társasjátékkönyvét is, emellett sok mese, és felhőtlen játék várható.

Részletek: ITT 

Klárisok-koncert a Mesemúzeumból

Szombaton, május 29-én 11 órától élőben játszik a Klárisok zenekar. Mesekoncertjükön a sok évszázados népi bölcsességek, mesék, mondókák, népdalok harmonikusan fonódnak össze a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeire épülve. A koncert során a fantáziára, a szerepjátékra és a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotjuk meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásul szolgáló mesét. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek: ITT

Don Makarémó és barátai

Május 30-án, vasárnap 10.30-tól a Jókai Anna Szalonban (Iskola utca 28.) várják a gyerekeket, kiskamaszokat.

Rák Kati színművész tolmácsolásában Végh György (1919–1982) meseíró és költő fantáziavilágába pillanathatunk be. Megismerhetjük Don Makarémót, a szeleburdi játékmajmot és barátait, a Mária tér lakóit. Ez a gyermeknapi program egyúttal a Vízivárosi mesék sorozatunk első alkalma: az év folyamán a művésznő kalauzol majd bennünket a zegzugos vízivárosi utcácskákon játszódó mesék világában. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek: ITT 

Mese és kézműves-foglalkozások a Virág Benedek Házban

Május 29-én várják a gyerekeket a Virág Benedek Házban. 10 órától a Magyar Népmese Színház interaktív előadása: Az aranytollú madár (4-5 éves kortól), majd 11-től 14 óráig kézműves-foglalkozások lesznek kicsiknek és nagyoknak. Lesz krétás színezés, szappanos nemezelés, a Móra Könyvkiadó gyereknapi könyvvására… Mindenkit szeretettel várnak! A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Részletek: ITT

Macskarikum Fesztivál a Rumpedli zenekarral a Kacsakő Bisztróban

A következő ajánlót változtatás nélkül közöljük, mert nehéz volna ennél jobban megfogalmazni:

„Gyereknap a kavicsoson a Rumpedli Mesezenekarral! Szeretettel várunk!

»Macskarikum Fesztivál« – Interaktív mesekoncert a Hungarikumokról.

Macskanizsán bál készül, nem is bál, hanem egy egész fesztivál. S ha bál lesz, tánc is lesz, hát jöjjenek a zenészek! De hoppá, Mancsmester késik, mégis, a Miágó Kórus segítségével a végeredmény igazi macskamuzsika lesz a füleinknek!

Macska és Gyerek, kicsi és nagy Hungarikumokról, akarom mondani Macskarikumokról dalol… no meg játszik, táncol, hadonász és mit még? Majd meglátod, sicc!

Az előadás végén megnyílik a hangszermancsoskodó, vagyis hangszersimogató, ahol közelről is megismerkedhetnek egymással a hangszerek és gyerekek.” 

Fergeteges lesz, menjetek el, vasárnap délután 4-től a szentendrei Duna-parton, már a helyszínért is érdemes elindulni.

További részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Gavarin és a többiek

Jásdi Juli 2019-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen. Diplomamunkájával elnyerte a kategóriája fődíját az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválon. Azóta több könyvet is illusztrált; most a 2021-ben megjelent Gavarin és az álomantenna című, kiskamaszoknak szóló fantasztikus regény illusztrációi lesznek láthatóak a Jókai Klubban. Az online megnyitón Laboda Kornél, a kötet írója is közreműködik, és a kiállításhoz kapcsolódó mesepályázat részleteire is fény derül május 30-án, vasárnap, 16 órakor a Jókai Klub Facebook-csatornáján.

Részletek: ITT 

TÁVOLI

Pozsonyban, ősszel

Már most érdemes beírni a naptárba, hogy Pozsonyban, a Várban október 16-án nyílik meg a világ legnagyobb illusztrációs kiállítása, a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé, vagy röviden csak a BIB. A rangos eseményen idén tizenöt magyar illusztrátor munkái is láthatók lesznek, amellett, hogy a világ illusztrált könyvkiadásának színe-javát megtekinthetjük, sőt, kézbe is vehetjük a könyveket.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó