Vissza
  • 2021.01.16
  • Wittmann Ildikó

Emma csöndjét mindenkinek meg kell hallania!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Tesla a Kapuban

A Pagony / Tilos az Á Könyvek online beszélgetéssorozatában legutóbb LucaNovelli Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet című könyve volt terítéken. A kalandos regény a fizika tudományát állítja középpontba, ezt járták körbe Vinczellér Katalin vezetésével a beszélgetők: Major Balázs, a Veres Pálné Gimnázium fizikatanára, valamint két tizenéves olvasó: Nényei György és Révész Sára.

A beszélgetés megtekinthető ITT

SZÍNHÁZ

Online premier a Kolibriben

A tengerek élővilága az egyik főszereplője Gimesi Dóra legújabb, kisiskolásoknak szóló darabjának, amelyet a Kolibri Színház mutat be január 16-án, szombaton, 15 órakor. A különleges előadás másik főszereplője Emma, a zárkózott, magányos kislány, aki különösen érzékeny a zajokra, és legjobban a tengerbiológiai központban érzi magát, a vízi állatok között, ahol a szülei dolgoznak. 

Az Emma csöndje című előadás – amellett, hogy érinti a környezetvédelem és a klímaváltozás égetően aktuális kérdéseit – egy különös kislány történetén keresztül mesél a kisiskolás korosztálynak az egyén felelősségéről, a barátságról és a bátorságról.

Az előadást hét éven felüli gyerekeknek ajánlják.

Jegyek és további információk a színház HONLAPJÁN

Nyúl Péter a bábszínházban

A Budapest Bábszínház egyik legnépszerűbb előadása lesz látható online január 17-én. Különösen érdekes lehet azoknak, akik nemrég olvasták a Manó Könyveknél megjelent hatalmas, gyönyörű kötetet, a Nyúl Péter kalandjait Beatrix Pottertől. Elbűvölő világ, életrevaló karakterek a bábszínházban és a könyvben is! Az előadást négyéves kortól ajánlják.

Jegyek és további információk ITT

MESE

Simándi László meséje

A Hagyományok Háza FolkStúdiójának legutóbbi adásában gyönyörű mesét hallgathattunk meg Simándi László előadásában, A gazdag ember meg a szegény ember címmel. Aki szeretné tudni, mi lesz két, egy napon született gyermek, egy szegény fiú és egy gazdag leány sorsa, meghatározza-e azt a titokzatos jövendőmondó-cédula, s aki kíváncsi arra, hogyan kerülnek a magyar népmesébe olyan, az ókorban is ismert motívumok, mint a jóslat miatt kitett gyermek, az bizonyosan örömmel hallgatja végig az adást.

A mesélés ITT látható

FILM

Lettül beszélő kutyák

Január 16-án debütál az HBO GO műsorán egy 2019-es lett animációs film Jakab, Mimmi és a beszélő kutyák címmel. Két unokatestvér – az álmodozó, építésznek készülő Jakab és a kalandos életű Mimmi – egy hétig együtt múlatja idejét Riga történelmi külvárosában, Maskachkában. Amint Jakab megérkezik Mimmiékhez, kiderül, hogy a helyi parkot egy mohó üzletember felhőkarcolókkal zsúfolt negyeddé akarja alakítani. A két gyerek elhatározza, hogy leállítják a fejlesztést, de kiderül, hogy csak egy csapat helyi kutya segítségével lesznek erre képesek, akik nem mellesleg… tudnak beszélni!

ITT lehet megtekinteni

UTAZÁS

Világjáró gyerekek Japánban

Sajnos egyelőre még mindig csak virtuálisan, de folytatódik a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria nemzetek kultúráit bemutató sorozata.

Ezen a szombaton, délelőtt tízkor Japánba „látogatunk”, és találkozhatunk Satoe Tone japán illusztrátorral, aki a japán újévhez szorosan kötődő kínai horoszkóp állatjegyeiről mesél, valamint origamifoglalkozásra invitál minket. Ezután készíthetünk japán zenkertet, ujjbábokat varázslatos japán lényekkel és szakuralámpást!

Részletek a galéria HONLAPJÁN

ZENE

Soharóza Kiskomp

Halas Dóra vezetésével 2008-ban alakult meg a Soharóza kísérleti kórus, amely meghökkentően emlékezetes előadásaival vált ismertté. A Kiskomp alkotói műhelyt 2018-ban kifejezetten gyerekeknek hozták létre. Január 17-én, vasárnap 11 órától ingyenes (de regisztrációhoz kötött) zenei játékműhelyre várnak minden gyereket. Itt megtudhatjuk, „hogyan lehet közösen melódiát komponálni, hangszeres kíséretet gyártani (a hangszer legyen bár két kanál, egy furulya vagy a tenyerünk), ízekre szedni népdalokat, hangszínekkel zsonglőrködni és általában játszóteret csinálni a zenéből” – írják.

További részletek ITT

Wittmann Ildikó