Vissza
  • 2021.01.08
  • Wittmann Ildikó

Dúdoló, mókusles és kincsvadászat

Wittmann Ildikó programajánlója.

SZÍNHÁZ

Ilók és Mihók Győrből

Vasárnap, január 10-én 11 órától lesz látható online a Vaskakas Bábszínház Ilók és Mihók című előadása. A Vaskakas Bábszínház nagy sikerű bábos előadása sok humorral és Rab Viki zenéjével kel újra életre; a közkedvelt magyar népmesét ezúttal négy színész viszi színre.

Illyés Gyula nyomán írta és az előadást rendezte: Kocsis Rozi.

Részletek ITT 

MESE

Mészöly Miklós meséje Szekszárdról

Mészöly Miklós a gyerekeknek is kiváló meséket, regényeket írt. Idén született száz éve, a centenáriumot pedig Szekszárdon az Illyés Gyula Megyei Könyvtár online programsorozattal indítja. Most a Vakarocska című meséjét lehet meghallgatni a Youtube-on. Előadja Sipos Eszter színművész.

A felolvasás helyszíne – stílusosan – a Mészöly Miklós Emlékház, melyet a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és az Irodalom Háza biztosított.

ITT látható 

KÉZMŰVES

Konstruktivista ruhatervezés Kassákkal

A Kassák Múzeum SzÖSz-műhelyében ki lehet próbálni egy nagyon szuper tervezőprogramot, a Mirót – remek inspirációk is lelhetők itt már meglévő sablonok felhasználásához, illetve vadonatúj elemek létrehozásához. Érdemes megnézni a korábbi ötleteket is inspirációért.

Részletek ITT 

ZENE

Dúdoló Navratil Andreával

Aki szeretne új népdalokat megtanulni, az csatlakozhat Navratil Andreához. Kéthetente szerdánként Dúdoló – gyertyafényes népdaléneklés Navratil Andrea vezetésével a Háló Közösségi és Kulturális Központ szervezésében, online, a program YouTube-csatornáján. Legközelebb január 13-án, 17.30-tól lehet bekapcsolódni.

A szervezők várnak mindenkit, aki szeret énekelni, és szívesen tanulna új népdalokat.

Részletek ITT 

CSALÁDI

Kincsvadászaton a Tökmagokkal

A Pagony egyik népszerű olvasókönyv-sorozatából, a Berg Judit által írt és Mészely Ilka által illusztrált Tökmagok-sorozatból társasjáték készült, amely most elnyerte a JEM 2020-as Társasjáték Díját „hazai” kategóriában. A játék alkotója Lencse Máté, szerkesztője pedig Győri Hanna volt. A Tökmagok – Kincsvadászat társast hétéves kortól ajánlják, kettő–négy játékos részére, a játékidő körülbelül 30 perc – ebből máris kijöhet egy családi társasparti.

Részletek ITT

SÉTA

Vadonlesők mókuslesen

Aki a hétvégén az erdőben jár – állítólag már hó is várható –, annak ez remek alkalom arra, hogy a séta vagy kirándulás közben látott mókusokat a Vadonleső Program oldalán is rögzítse. Jó és hasznos móka, mivel nem pusztán „mókuspontokat” gyűjthetünk, de  segíthetjük a „cibabók”, „evetkék” vagy – szintén régies nevükön – a „csajok” fennmaradását is. Részletek a Vadonleső oldalán. 

Tehát mókuslesésre fel – és persze nem kell a havazásra várni, megy ez anélkül is!

Aki szívesen olvasna részletesebben a mókusokról, az keresse meg Bakó Botond cikkét az Állatvilág Magazinban, ITT olvasható 

Wittmann Ildikó