Vissza
  • 2021.12.24
  • Wittmann Ildikó

Csillagtánc a manézsban – És egyéb klassz programok téli szünetre

Wittmann Ildikó programajánlója.

SZÍNHÁZ

Ólomkatona a Turay Ida Színházban

Egy valódi hős számára nem lehet akadály a testi fogyaték – különösen akkor nem, ha szeretve érzi magát. A legnemesebb egyszerűséggel ezt üzeni számunkra Andersen meséje. A lábán sérült katona és a papírbalerina közös sorsa a kiszolgáltatottság, hiszen egyikük nem teljes, másikuk végtelenül törékeny. Ám a sorsokat senki sem véste kőbe: az elfogadó, biztató környezet és az egymás iránti szeretet, a „fontos vagyok valakinek” érzése átemel minden nehézségen.

December 29-én, 10 órakor kezdődik az előadás.

További részletek: ITT 

HANGOSAN LÉPEK, ÉS VISSZHANGZIK AZ OKTOGON – Z generációs pandémiaparadigma

Ez a címe a Pass Andrea által rendezett előadásnak, amely a Drei Raben / Három Holló színpadán látható december 27-én és 28-án.

„Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek életében a világjárvány egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat? A darab szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak.

A jelenetekből Pass Andrea rendezett előadást, a szereplők részben maguk a szerzők, részben fiatal, hivatásos színészek. A diákok az írás folyamata során egyre mélyebbre ástak, máskor borzongató magaslatokig merészkedtek, érzékenyen felmutatva generációjuk közérzetét. Egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátás ez, a társadalmi igazságtalanságokra, az emberi méltóságot sértő gesztusokra fájdalommal reagáló, egymásra óvón figyelő karakterekkel és törékeny sorsokkal” – írják a program ajánlójában. Érdemes elcsípni az utolsó jegyeket rá.

Részletek: ITT 

CIRKUSZ

Csillagtánc a manézsban

A Fővárosi Nagycirkusz december 31-ig több alkalommal is bemutatja legújabb, Csillagtánc című előadását, amely látványos show-műsort ígér minden korosztálynak.

„Konferansziénk, a tél vakítóan fényes színeibe öltözött Asztrológus sorra megidézi a csillagképeket, a fényes pontok pedig körülötte táncolnak: szétrebbennek, és összeállnak. Mintha csak egy planetáriumban ülnénk, a világűr hatalmas és csodálatos világában, elbűvölve és minden titkára kíváncsian” – írják a műsor ajánlójában.

További részletek: ITT 

SÉTA

Lázár Ervinre emlékezünk…

December 22-én múlt tizenöt éve, hogy legnagyobb meseíróink egyike, Lázár Ervin elhunyt. A Várkert Bazárban rendhagyó formában emlékezhetünk meg róla: Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya címmel nyílt ingyenes szabadtéri kiállítás a déli panorámateraszon.

Lázár Ervin születésének 85. évfordulója előtt tisztelgünk ezzel a varázslatos tárlattal, amelyhez Kollár Árpád költő írta a megható adventi történetet, Győri Eszter pedig színes, élettel teli illusztrációival álmodta újra az ismert karaktereket: találkozhatunk Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Dömdödömmel, Bruckner Szigfriddel, Mamintivel, Szörnyeteg Lajossal és Mikkamakkával is. A Várkert Bazárba látogatva egy kellemes sétával összekötve lehet megismerkedni Nagy Zoárd eddig ismeretlen karácsonyi történetével.

Részletek: ITT 

Hogyan legyünk oroszlánvadászok?

Pampalini, a nagy vadász Budapestre érkezik, hogy a gyerekekkel együtt kalamajkákba keveredjen, és levadássza a kővé dermedt oroszlánokat. Hogyan jelenik meg az állatok királya a mítoszokban és a történeti hagyományban, a hiedelmekben és az arisztokrácia mindennapi életében? Ismered a híres magyar vadászok oroszlános kalandjait; tudod, hogy jelenik meg ez az állat a fantasyirodalomban és a magyar népmesei hagyományban? Mialatt a kicsik a kezükbe kapott feladatlap segítségével felkutatják a zsákmányt, a felnőttek is megismerkedhetnek a ragadozós történetekkel.

Amíg a gyerekek a nagy vadász segítségével több, mint egy tucat kőoroszlánt vadásznak le a Szabó Ervin Könyvtártól a Vörösmarty térig, a felnőttek történeteket hallgatnak oroszlánokat szelídítő szentekről, állatidomárokról és a II. világháború idején föld alatt bolyongó vadakról.

Gyülekezés és indulás: december 27-én, hétfőn, 14.30-kor a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főbejárata előtt.

Időtartam: három óra

Ezen a sétán babakocsival és kerekesszékkel is kényelmesen részt lehet venni.

Részletek: ITT 

FILM

Matt Haig karácsonyi meséje már filmen is látható

A Netflix tűzte műsorára Matt Haig A fiú, akit karácsonynak hívtak című regényének filmváltozatát.

A látványos produkcióról a Könyves Magazinban olvashattunk: „A fiú, akit Karácsonynak hívnak nagyon jól felépített mese lett, amely alapvetően hű maradt a könyvhöz. A történet nem a mézesmázos karácsonyi csodák világába visz el, sokkal őszintébb annál, a szereplőknek valós nehézségekkel kell megküzdeniük. Mind a kerettörténetben, mind Nikolas meséjében fontos szerep jut a gyásznak, a veszteségek feldolgozásának, emellett a film szól a reményről, a hitről és a kitartásról is, valamint arról, hogy nem szükségszerű, hogy a rossz dolgok után többé sose történjen semmi jó.”

A film a Netflixen látható, részletek: ITT

A tenger dala készítőjének újabb filmje az Urániában

December 30-án az Anilogue Extra programjaként lehet majd megtekinteni a Farkasok népe című animációs filmet, Tomm Moore alkotását. A történet szerint egy fiatal vadásztanonc, Robyn az édesapjával Írországba utazik, hogy segítsenek a helyieknek megszabadulni az utolsó farkasfalkától. A városfalon kívül eső, tiltott területek felfedezése közben összebarátkozik egy szabad szellemű lánnyal. Mebh egy titokzatos törzsből származik, melynek tagjai a szóbeszéd szerint éjszakánként farkassá változnak.

A farkasok népe Tomm Moore korábbi, Oscar-jelölt filmjei, a Kells titkai (2009) és A tenger dala (2014) után az ír folklórtrilógia harmadik része.

További részletek: ITT 

KÉPZÉS

Gyermekkultúra mesterszakképzés indul az ELTE TÓK-on

„Új mesterképzésünk a Gyermekkultúra mesterszak, melyen a tanító, óvó és kisgyermeknevelő alapszakon diplomát szerzett hallgatókat egyaránt szeretettel várja az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara.

Specializációk: 1) gyermekkultúra az iskoláskor előtt specializáció, 2) gyermekkultúra az első iskolai években specializáció.

 A gyermekkultúra mesterszakon végzettek a gyermekkor sajátosságainak ismeretében az intézményes nevelés első szakaszaiban és a közművelődés színterein a nevelési környezet valamennyi szereplőjével együttműködve (család–közművelődés–köznevelés–felsőoktatás) támogatják a gyermekek fejlődését a kultúra értékeinek tevékeny elsajátítása során. Felkészülnek tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatására.

A képzés négy féléves, 2022. január 6-án tájékoztatót tartunk a mesterképzésről” – olvastunk erről a nagyszerű, vadonatúj lehetőségről.

Minden érdeklődőnek ajánljuk!

További információk: ITT 

 Wittmann Ildikó