Vissza
  • 2021.12.31
  • Wittmann Ildikó

Búcsúzó kiállítások a PIM-ben, illusztrációs pályázat gyerekeknek, és Hamupipőke a moziban

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Jó hírek Piszke Papáékról

A Manó Könyvek Facebook-oldalán a két ünnep között is zajlik az élet: a kiadó alkotói (szerzői, illusztrátorai) köszöntik az olvasókat. A legutóbbi üdvözlet Egressy Zoltántól érkezett, akit több évtizedes színházi és szépirodalmi munkája miatt régóta jól ismerhetnek a felnőttek, idén a gyerekekre gondolva alkotott. A Piszke Papa meséiben főként állatszereplőkkel találkozhatunk, most pedig megtudhattuk a jó hírt: készül a második kötet! 

A videó ITT látható

Környezettudatos olvasmányok gyerekeknek: kedvenc zöld könyvek a Móra Könyvkiadótól

Az Életszépítők oldalán találtunk egy remek válogatást a Móra Könyvkiadó gyerekeknek szóló és környezetvédelemről, környezettudatosságról mesélő könyveiből. Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiának, Radek Malý Kihalt állatok atlasza és Gáspár András Gáspár Föld 2 záróvizsga című kötetének kiindulásában közös, hogy „zöld” szellemben születtek, bolygónk helyzetére, a környezetvédelem ügyére hívják fel a fiatalabb olvasók figyelmét.

Érdemes az ajánlót elolvasni, és főleg minél több gyerekhez eljuttatni a könyvekben rejlő üzenetet. 

PÁLYÁZAT 

Alkoss szabadon Szolnokon!

A 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál kiállítási anyaga most éppen Szolnokra készül: 2022. január 8-án, 15 órakor lesz a megnyitó, s ehhez kapcsolódóan a gyerekeknek rajzpályázatot hirdetnek.

„A Damjanich János Múzeum rajzpályázatot hirdet a Szolnoki Galériában 2022. január 8-án nyíló ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 legjobb alkotásaiból időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.

A pályaműveket január 24-ig három kategóriában várják a következő címre: pirimidin@djm.hu címre:

További részletek: ITT 

ONLINE

Cyberbullying-okosító

„Minden, amit a Cyberbullyingról szülőként és pedagógusként tudni érdemes” – írják a szervezők a 2022. január 5-én, 17 órakor kezdődő online program ajánlójában.

Online felületek, alkalmazások biztonságos használata, „kütyüszabályok”, jogi háttér. Hogyan védhetem meg a gyermekemet, diákjaimat? Mit tehetek, kihez fordulhatok? – többek közt ezeket a témákat beszéljük meg előadónk, dr. Baracsi Katalin családjogi és infokommunikációs szakjogász, internetjogász, közösségimédia-tréner segítségével. Az esemény a „KÖZünk van hozzá?! Bullying az iskolában” workshopsorozat része.

Részletek: ITT 

Hamupipőke a moziban

A klasszikus mese most Jules Massenet operaváltozataként lesz látható a New York-i Metropolitan Operából, 2022. január 1-jén, 19 órától. Az opera rövidített, családi előadás lesz; Massenet operaváltozatáról (amely kevésbé közismert, mint Rossinié) megjegyzik, hogy közelebb áll a mesevilághoz, így biztosan különleges élmény lesz a megtekintése.

Részletek: ITT

MÚZEUM

Mielőtt lebontják…

Gyorsan, gyorsan, siessen mindenki, mert a héten még láthatók azok a kiállítások a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyeket 2022-ben lebontanak, vagy felújítanak, többek között a Petőfi Sándorról szóló állandó kiállítás is később, megújult formában lesz majd látható.

Belépés és jegyinformáció a PIM honlapján, további részletek: ITT

Téli ünnepkör a Kazinczy Múzeumból

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum munkatársai készítették ezt az érdekes ismeretterjesztő videót a téli ünnepkör hagyományairól. Érdekesség, hogy nemcsak a helyi, hanem az egész Kárpát-medence hagyományait felidézi Darmos István az előadásában.

A videó ITT látható

KÉZMŰVES

Kukoricacsuhé

Az egyszerű, sokoldalúan felhasználható anyag most életre kel a Hagyományok Háza videójában. Csikné Bardon Réka, a népművészet ifjú mestere beavat bennünket a csuhéfonás művészetébe, így akár otthon is próbálkozhatunk vele.

A videó ITT látható

Wittmann Ildikó