Fotó: Bach Máté
Vissza
  • 2022.10.11
  • MeseCentrum

Bogyó és Babóca – Maradhat?

Szereted? Utálod? Hallgasd meg a mi véleményünket is a Kötve hiszem podcastban, utána pedig várjuk a kommentjeiteket is!

A Kötve hiszem – Kerekasztal-beszélgetések az ifjúsági és gyerekirodalomról Gutenbergtől Zuckerbergig című podcastunk harmadik epizódjában igen megosztó témát taglalnak az állandó beszélgetőpartnerek: Harmath Artemisz, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum vezetője és Nényei Pál magyar szakos tanár, gyerekirodalmi szakértő. Vendégünk ezúttal Varga Lilla volt, a FSZEK kispesti fiókjának könyvtárosa. A műsorvezető, mint mindig: Nyulász Péter. Egy gimnazista lány véleményét is megismerhetjük a friss adásból, aki kishúgának a mai napig meséli Bogyó és Babóca történeteit.

Kötve hiszem 3-05

Imádod vagy utálod?

Bartos Erika Bogyó és Babóca című végtelen könyvsorozatának jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a két legutóbbi reprezentatív olvasáskutatásban kiderült: messze ez a gyerekeknek írt legismertebb könyvsorozat az egész országban.

Kötve hiszem 3-03

Épp az egyszerűsége miatt a szülők egy része rajong érte, másik részük viszont mereven elutasítja azt a világot, amelyet felépített a szerző. A gyerekek számára ettől függetlenül a jól felismerhető, biztonságos világot jelentik Bartos Erika történetei.

Nényei Pál szerint épp az a baj a sorozattal, hogy mondvacsinált, nem igazán létező problémákat jelenít meg bennük Bartos Erika, míg gimnazista interjúalanyunk rácáfolt erre azzal, hogy ő maga is használja a saját iskolai életében és a testvérkonfliktusokban is azokat a megoldásokat, amelyeket Bartos Erika könyveiből ismert meg.

Kötve hiszem 3-02

Varga Lilla annyiban mindenképp hasznosnak találja a sorozat jelenlétét a könyvtárban, hogy igen sok szülő kifejezetten emiatt tér be hozzájuk, ugyanők azonban többnyire mereven elzárkóznak más, hasonló zsánerű könyvektől, amiket ilyenkor ajánlanak nekik.

A Neveljünk Olvasókat! platformon vitaindító kérdéssorozatot kezdeményezett az IGYIC, s a pró és kontra véleménykülönbségek és a meglehetősen erős aktivitás is jelezte, hogy érvényes kérdéseket tettünk föl a sorozattal kapcsolatban.

Harmath Artemisz amellett, hogy a sorozat vizualitásával sem elégedett, megjegyezte, hogy e sorozat „kiváltja azokat a meséket, amelyeket a saját gyerekeinknek mesélnénk a saját történeteinkről”, ez pedig szerinte nem túl szerencsés.

Kötve hiszem 3-04

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen alternatív könyvcímeket és szerzőket javasolnak a podcast résztvevői, és nektek is megvan a saját véleményetek a Csigafiú és a Katicalány történeteiről, mindenképp hallgassátok meg nem egészen fél órás adásunkat a következő csatornákon:

Spotify

Apple Podcast

Az első két adásunkat is érdemes meghallgatni, ITT és ITT olvashatsz is róluk

Fotók: Bach Máté/PMG/IGYIC