Vissza
  • 2020.12.18
  • Wittmann Ildikó

Betlehem, Diótörő és angyalkák

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Vajon Nagyi és a száguldó város

Szabó Róbert Csabának a Gutenberg Kiadónál megjelent Vajon Nagyi és az aranyásók című 2018-as kötete után itt a folytatás: Vajon Nagyi és a száguldó város. A szerző saját Facebook-oldalán olvas fel az új kötetből.

ITT a legújabb rész, érdemes megnézni!

Olvassátok el a szerzővel készült interjúnkat ITT 

Szabó Róbert Csaba volt az első Jön az író programunk vendége Balázs Imre Józseffel együtt. Képes beszámolónkat ITT nézhetitek meg az eseményről

KÉZMŰVES

Fényszelence a Deák17 Galériától

A Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán jelentkező adventi videók közül, amelyekben Arti és D’Arti, a galéria két kabalafigurája szerepel, most adventi fényszelencét fognak készíteni. Ez felkeltette az érdeklődésünket, reméljük, másokét is!

December 18-án, szombaton délelőtt tízkor kattintsatok IDE, és ti is megtudhatjátok, mi az a fényszelence! 

A Hagyományok Háza nemezangyalkája

A Hagyományok Háza Facebook-oldalán gondosan összeállított adventi kalendáriummal várnak bennünket: december 6-án például nemezangyalkát lehetett készíteni az instrukciók és a bemutatott videó segítségével.

ITT érhető el az oldal 

SZÍNHÁZ

Rengeteg online színházi közvetítés vár ránk az ünnepekig, kár lenne kihagyni őket. Mindenki találhat a megfelelő korosztályú gyerekeknek illő előadást, adaptációt. Ízelítő következik:

Csillagfogás a Ciróka Bábszínházzal

December 18-án, pénteken 18.00 órától 20-án, vasárnap este 19.00 óráig lehet megtekinteni a kecskeméti Ciróka Bábszínház előadását, Hogyan fogjunk csillagot? címmel. A darabot Gimesi Dóra írta, Kuthy Ágnes rendezte, és egy nem tökéletes angyal kalandjairól szól.

Jegyvásárlás és további információk ITT

Londoni macskák a Kolibriben

Ismét egy remek előadás lesz elérhető a budapesti Kolibri Színházból: a méltán népszerű előadás, a Macska voltam Londonban pénteken, 18-án délután 18.00 órától vasárnap, 20-án éjfélig látható. A darabot hétéves kortól ajánlják.

Részletek ITT 

A Michaela-ügy

December 17-én, csütörtökön 20.30-tól 22.00 óráig lesz látható a Manna produkció szervezésében Gianina Cărbunariu Tigris című drámája nyomán A Michaela-ügy című előadás, amely a média torzító vagy éppen informatív szerepét járja körbe. Az előadás felnőtteknek szól, de mivel annyit beszélünk erről a témáról gyerekeinkkel, hiszen ők is érintettek, mindenképp érdemes lehet ez a bemutató a tizenévesek figyelmére is.

Jegyek és részletek ITT

A diótörő

„Az idei év számos törölt előadása közül talán egy sem hiányzik annyira a közönségnek, mint az adventi időszak elmaradhatatlan mesebalettje, A diótörő. 2020. december 24-én ezért az OperaLive-sorozat különkiadásában a teljes előadás felvételét közvetítjük ingyenesen 15.00 órától az Opera Facebook-oldalán és az Origón” – olvastuk a remek hírt, és bizony sokakhoz eljuthatott már, hiszen az érdeklődők száma húszezer feletti a Facebook-eseményben. Az előadás a 2016. december tizediki előadás rögzített változata, Közreműködött a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara. Ez nagy közös élmény lesz idén!

Minden részlet megtalálható ITT

A krétakör – tantermi előadás

A TRIP Webszínház online platformon mutatja be a Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámája alapján készülő tantermi előadást, mely a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe. Gruse szerepében Mészáros Blankát láthatjuk. „A krétakör több ezer éves története epikus dialektikával négy színészre, roncsolt grúz népzenére, iskolai terekre” – így szól az ajánló.

A darab december 21-én, hétfőn, 19.00 órától lesz látható.

Kattintsatok IDE!

ZENE

Népek karácsonya koncert

A HolddalaNap zenekar koncertje felvételről a Virág Benedek Házból december 19-én, szombaton 16.00 órakor lesz látható a Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán.

„Ahány nép, annyiféleképp szőtte át képzeletével s régi szokásaival az égi gyermek születésének ünnepét. A koncert a karácsony misztériumára készítgeti lelkünket: adventi népi énekek, karácsonyi kánták mellett más népek dallamaiból is gazdag ízelítőt, különleges zenei csemegéket kaphatunk: pergő flamenco szenténeket, kopt keresztény Kyriét, charangóval kísért perui dalt is hallhatunk. A koncertet minden korosztály vígan hallgathatja: mindig van valami érdekesség, látvány, játék, dallam vagy információ, kicsiknek is, nagyoknak is!” – írják.

Részletek ITT

Karácsonyi koncert Rutkai Boriékkal a TRIP-en

Vasárnap, december 20-án 15.00 órától egészen január 3-án délután 15.00 óráig megtekinthető (sőt: végigénekelhető, végigtáncolható) lesz a Rutkai Bori Banda karácsonyi koncertje. „Egy igazán egyedi ajándékkal, a zenekar vidám, táncos, ugyanakkor szívmelengető és meghitt téli dalaival, ünnepi koncertjével lephetitek meg magatokat és másokat is” – ajánlják a szervező TRIP rendezvényhajón a bulit.

Részletek ITT

Karácsonyi Misztrál-koncert

December 23-án este 19.00 órakor a Misztrál együttes online formában, de idén is megtartja hagyományos karácsonyváró koncertjét. A Misztrál együttes YouTube-csatornáján lehet majd ingyenesen megtekinteni a koncertet. A linket majd aznap teszik közzé.

Az esemény Facebook-oldala az információkkal ITT található

Éneklő Betlehem – Vaskakas

December 20-án, délelőtt tizenegytől ingyen bekapcsolódhattok a betlehemezésbe.

Az Éneklő Betlehem bábelőadás, mely Jézus születésének történetét meséli el, több mint harminc népdal, egy cimbalom és konyhai eszközök segítségével, egy teafőzés alkalmával.

Kattintsatok IDE!

Wittmann Ildikó