Vissza
  • 2020.09.18
  • Wittmann Ildikó

Az Ünnepi Könyvhét programjai – Hej, Dunáról, PesText és Réber-kiállítás

Wittmann Ildikó programajánlója.

STREAM
Hej, Dunáról!
Gyerekeknek szóló online koncertsorozatot indított szeptemberben a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a Hajónapló, a Mesemúzeum és az A38 Hajó. A szakmai együttműködés eredményeként, szeptember 19-én, szombaton vendég lesz többek között a Hanta Banda, Mészöly Ágnes, az Ici-pici kölyökparty, Révész Emese, 20-án pedig Majoros Nóra és a Mesekocsi által feldolgozott Dzsungel könyve vár benneteket!
A hétvégente streamelt Hej, Dunáról!-sorozat részleteiről ITT tájékozódhattok.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
KÖNYV

Ünnepi Könyvhét az online térben

Az idei, júniusi időpontról az őszre halasztott Ünnepi Könyvhét legtöbb programja a virtuális térben lesz elérhető. Mutatjuk a kínálatot!

A Cerkabella Kiadó három szerző négy könyvújdonságát mutatja be vasárnap, szeptember 20-án, 17 órától a Cerkabella Facebook-oldalán. Kertész Erzsi – Metzing Eszter: Göröngyös Úti Iskola – Gáz van!; Somfai Anna – Horváth Ildi: Barátságháló – A titkok terme; Várfalvy Emőke – Maros Krisztina: Macska és a kaland – Betűzgető könyvek; Várfalvy Emőke – Orosz Annabella: Négy Kerék Autóklinika – Még húsz kerék című könyvei lesznek terítéken, beszélgetésekkel, felolvasással.

Részletek ITT

A vadonatúj antológia, a Diridongó – 19-én, szombaton reggel kilenc órától lesz látható, óvodásoknak szóló „reggeli könyvkóstolón”: 

Várják az ovisokat és szüleiket a kötet szerzői és ismert muzsikusok.

Részletek ITT


Mesés könyvheti kalandozások lesznek a Móra Kiadónál is. Zalka Csenge Virág mesemondó: A kalóz királylány című mesegyűjteményét ma, szeptember 18-án pénteken, 18 órától lehet látni-hallani a Móránál:

Szeptember 20-án, vasárnap este 19 órától J. Kovács Judit ezúttal a felnőtteket várja, hogy elkalauzolja őket egy világba, ahol varázslatos mese- és mondókás könyvek születnek. Kukkantsatok be a Kerekítő könyvcsalád kulisszatitkaiba!

Ünnepi Könyvhét(vége) a Csimota Kiadóval, személyesen, a kiadóban! Mindenkit szeretettel várnak a helyszínen: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 1/b. Kérik, hogy egymásra vigyázva, a kellő távolságot betartva vegyen részt mindenki a programon. Szeptember 18-tól 20-ig, pénteken, szombaton és vasárnap 10-től 17 óráig várnak mindenkit szeretettel, hogy megismerkedjenek az újdonságokkal.

Részletek ITT

Híres magyarokról kisebbeknek – a Naphegy Kiadó életrajzi sorozata, a Híres magyarokról kisebbeknek szeptember 18-án, pénteken, 11 órától, Facebook live-val lesz látható a Kossuth Kiadói Csoport Facebook-oldalán. Az eddig megjelent kötetek szerzői, Boldizsár Ildikó, Kertész Edina és  Mészöly Ágnes a kiadó életrajzi sorozatában napvilágot látott kötetekről beszélgetnek Szécsi Noémivel.

Részletek ITT 

Könyvhét a Pagonnyal!

Bemutatkozik az új könyv Szabó Borbálától: A János vitéz-kód. „Élő adásunk során garantáltan sokat fogtok nevetni és gondolkozni! Tartsatok velünk, csöppenjetek ti is bele a János vitézbe A János vitéz-kódon keresztül!”, ajánlják a programelőzetesben, és mi izgatottan várjuk, szeptember 18-án, pénteken, 17 órától.

Részletek ITT

Szombaton, 19-én, délelőtt 10 órától pedig hat újdonságával jelentkezik a Pagony: 10 órától Harcos Bálint – Turi Lilla: A halandzsarablók 10.30-tól Kerékgyártó István – Metzing Eszter: Márk, aki hatévesen megmentette a világot; 11 órától Wéber Anikó – Rátkai Kornél: Marci és Merkúr – Űrlény az iskolában; 11.30-tól  Bendl Vera – Remsey Dávid: Berci nem megy iskolába – karanténmese; 12 órától Vörös István – Kasza Julianna: Loni és a kísértetek; 12. 30-tól Nincs itt semmi látnivaló könyvbemutató – Dániel Andrással Agócs Írisz beszélget. Mesél: Huzella Júlia; házigazda: Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke és Hajdu Zsanett, a Pagony kiadó munkatársa. Mindenkit szeretettel várnak! 

Részletek ITT

Könyvhét a Tilos az Á-val! Találkozhatunk Mészöly Ágnes: Fekete nyár című, vadonatúj ifjúági regényével, szeptember 18-án, pénteken 18 órától. A regény kapcsán Vinczellér Katalin gimnáziumi magyar-média szakos tanár, Mészöly Ágnes író és Szabó Márta gyásztanácsadó, coach, a Napfogyatkozás Egyesület alelnökének beszélgetését hallgathatjátok meg élőben. 

Részletek ITT 

Könyvhét a Cicerón – Huszti Gergely íróval beszélgetnek majd a HUBBY-díjról, annak  visszhangjáról, a Mesteralvók hajnala folytatásáról és további terveiről, szeptember 18-án, 19 órától.

Részletek ITT

A Duna kincsei – könyvbemutató online városnézés lesz Tittel Kingával szeptember 19-én, szombaton 10.30-tól, rengeteg érdekességgel, gyönyörű látnivalókkal. Kinga a Kolibri Kiadónál megjelenő Mesélő Budapest-sorozatnak a Duna hídjait bemutató zsebkönyvét mutatja most be.

Részletek ITT

Szeptember 20-án, vasárnap 10.30-tól szintén a Kolibri Kiadó Facebook-oldalán lesz látható Lőrinc László és Rátkai Kornél legújabb könyve. A program címe: Hogyan készültek fotók a török korban? Bemutatkozik a 25 szelfi a török korban című könyv, és az ajánló szerint arra is fény derül, hogy milyen könyvet írt és rajzolt már gyerekkorában Lőrinc László, és hogy kik voltak Rátkai Kornél kedvenc karakterei! 

Részletek ITT 

Az erdélyi Koinónia kiadó szeptember 18-án, pénteken 18 órától mutatja be Botházi Mária szerzővel a Biorobot című könyvét.

Részletek ITT 

 18-án, pénteken slam poetry-est lesz, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, Csíkszeredában, André Ferenc Bújócskaverseny című verses meseregényéhez kapcsolódóan.

Részletek  ITT 

19-én, szombaton pedig 11 órától Gyermekirodalmi műhelybe várják az érdeklődőket Gál Andrea vezetésével, ahol bemutatkoznak a Koinónina legutóbbi könyvei. Helyszín a brassói Reménység Háza.

Részletek ITT

FESZTIVÁL

PesText-ajánló

Az idén ősszel második alkalommal megrendezett PesText irodalmi fesztivál programjaiból a gyerekkönyvek és az illusztráció iránt érdeklődőknek szóló programokat ajánljuk.

Szeptember 23-án, szerdán délután öttől hatig online, élő streamben lesz látható egy lengyel-magyar papírszínházi workshop, A Wawel sárkánya is megnyalja a sót? címmel. Valójában arról lesz szó, hogy mi is az a papírszínház, és hogyan érdemes olvasni – a Csimota Kiadó munkatársai, Csányi Dóra és Tsík Sándor avatják be az érdeklődőket, de lesznek papírszínházi mesék lengyel és magyar nyelven.

Szintén szerdán, online, este héttől nyolcig lesz látható a Négyszer szép – avagy mitől szép a könyv? című beszélgetés, amely a visegrádi országok illusztrált gyerekkönyveiből nyíló kiállításhoz kapcsolódik. Hazai kiadók, illusztrátorok és a kiállítás kurátorai fognak megszólalni. A kiállítás egyébként szeptember 24-től október 4-ig a Petőfi Irodalmi Múzeum emeletén lesz megtekinthető.

A B32 Galériában szeptember 21-től 25-ig pop-up kiállításon több külföldi alkotó munkáit lehet megtekinteni, többek között Catarina Sobral, Iveta Merglova, Piotr Socha, Lisbeth Zwerger, Jakub Plachy alkotásaiból, Mindenki másban utazik címmel.

A PesText teljes programja ITT látható 

SZÍNHÁZ

Rumcájsz a Budapest Bábszínházban

Szeptember 12-én mutatták be, és szeptemberben többször is játsszák Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló történeteit a Budapest Bábszínházban. „Az előadásban Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűs bábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi”  írják a színlapon, így gyaníthatjuk, hogy nemcsak a szülőknek és a nagyszülőknek lesz nosztalgiaélménye, hanem a legkisebbek is szívükbe zárhatják az előadást.

Részletek ITT

Csongor, Tünde, a Vadász Esélye és a Három Holló

Mindig izgalmas látni, mikor az iskolai tananyagként megismert irodalmi művek új értelmezési lehetőséget kapnak. Ennek jegyében ajánljuk a (szokatlan nevű) A Vadász Esélye formáció Csongor és Tünde-előadását, szeptember 20-án és 21-én, jövő héten hétfőn és kedden, a Három Holló kávéházban (1051, Budapest, Piarista köz 1.).

Részletek ITT

CSALÁDI

Illusztrációs Nap a Tabánban

Egész napos kreatív programokkal várják a kicsiket és nagyokat szeptember 20-án a Virág Benedek Házban, ahol a nyáron nyílt Réber László-kiállításhoz kapcsolódóan lehet emlékfüzeteket készíteni, valamint Réber-illusztrációkat felhasználva ékszereket tervezni a KreaTour divattervezőivel. Lesz zene, előadás, workshop és szakmai kerekasztal is. A rendezvények többsége kültéren lesz, de a szervezők kérik, hogy maszkot mindenki hozzon magával, részvételi szándékát pedig a ház Facebook-oldalán előre jelezze.

Részletek ITT

Kreatív gyerektánc és alkotás a kiállítótérben

Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében kreatív gyerektáncra várják szeptember 20-án, vasárnap az óvodás korú gyerekeket tíztől tizenegy óráig. A foglalkozás a „Köszönjük, Magyarország!” programon belül valósul meg.

Tíztől tizenkét óráig kreatív alkotás lesz iskolásoknak: a kiállítótérben látható műalkotások ihletésére alkotnak majd a gyerekek, sok-sok mozgással, ritmussal kísérve.

A programok helyszíne az Eleven üresség kiállítás, Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

Ingyenes program, regisztráció ITT

Részletek ITT

DIAFILM

Vetítés a kecskeméti Pagonyban

Pötyi néni péntek délutánonként beül a bogárhátú diafilmvetítő mögé, és indulhat a vetítés!  –  Így lesz ez szeptember 18-án, pénteken is, délután öttől a kecskeméti Pagonyban.

Részletek ITT

Wittmann Ildikó