Fotó: Facebook/ Csíkszeredai Könyvvásár
Vissza
  • 2023.05.15
  • Péter Beáta

A videójátékoktól a Szöcskedombig

Péter Beáta beszámolója a Csíkszeredai Könyvvásárról.

Az olvasóvá nevelés, a könyvek szeretete, a gyermekirodalom népszerűsítése és az ezek kapcsán tartott foglalkozások, beszélgetések, előadások, gyermekkoncertek, a fantázia fontossága mind a középpontba került a 8. Csíkszeredai Könyvvásáron. A május 11–14. közti, Csíkszereda Városháza és szakmai partnerei – a Gutenberg Kiadó, a Bookart Kiadó és a Petőfi Kulturális Ügynökség – által szervezett könyvünnepen kiemelten figyeltek az ifjú olvasókra.

A Csíkszeredai Könyvvásár azért is különleges, mert itt minden évben külön megnyitót tartanak a gyerekeknek. Idén Zalán Tibor Babérkoszorú-díjas írót, költőt kérték fel a szervezők, hogy szóljon a fiatal közönséghez. A vásár első napjának délelőttjén ezúttal is több száz gyerek érkezett a könyvvásárra, hogy részt vegyen a megnyitón s ezt követően a Tekergő kisegyüttes koncertjén. Zalán Tibor hangsúlyozta: „A könyvnek illata van, és minden könyvnek más az illata.”

És ha elolvassátok azt a könyvet, egészen más illata van tőletek, hogy ti elolvastátok. A könyvben vannak színek, mert vannak gyönyörű rajzok a gyerekkönyvekben. De más színek lesznek benne, amikor ti hozzáadjátok a fantáziátokat. A könyvben hangok vannak. Más hangja van a rókának, más hangja a malacnak, más Piroskának és más a farkasnak. De ti ezt halljátok, és a ti hangotokat is halljátok, amikor olvassátok a meséket.”

csikszeredai konyvvasar-01

Zalán Tibor a Cerkabella Kiadónál megjelent Királylányok nagykönyve című könyvét is elhozta a csíki gyerekeknek, hogy Kürti Andrea illusztrátorral együtt meséljen nekik az alkotói folyamatokról, a mesék világáról, azok vizuális megjelenítéséről. A könyvbemutató végén hosszú sor kígyózott a mikrofon előtt, kíváncsi gyerekek kérdeztek a költőtől: miért akart író lenni, hogyan születik egy könyv – jöttek sorban a kérdések, majd a válaszok; egy kisfiú még azt a kérdést is nekiszögezte a szerzőnek, vajon írna-e egy mesét róla. És talán el sem engedik az alkotókat, ha nem kezdődik rögtön a könyvbemutató után a könyvvásár Szöcskedombra keresztelt mesebirodalmának a megnyitója. A nagyszínpadi programmal párhuzamosan a Fodor Sándor teremben Száva Csanád Kevin és a bűvös malom című, az Exit Kiadónál megjelent gyermekkönyvét mutatták be.

csikszeredai konyvvasar-02

A Csíkszeredai Könyvvásár és a Gutenberg Kiadó által megépített varázslatos térben, a Szöcskedombon a könyvvásár ideje alatt állandó foglalkozásokkal várták a gyerekeket, fiatalokat. Itt tartották a korábban meghirdetett irodalmi és illusztrációs pályázat díjazását, illusztrációs és játékkiállítást rendeztek, de a magyar könyvkiadók gyermekkönyveiből gondosan összeválogatott kiadványokat is felsorakoztattak. Az érdeklődők találkozhattak André Ferenc, Lackfi János és Tasi Katalin írókkal, költőkkel, Dániel András és Kürti Andrea illusztrátorokkal, megtekinthették Tomos Tünde illusztrátor László Noémi Keljfeljancsi című kötetéhez készült képeit, foglalkozásokon vehettek részt a Csiribiri és a Csodaceruza gyermeklap, valamint a Gutenberg Kiadó programjain.

Ugyancsak csütörtökön mutatták be a Szöcskedombon Imre Eszter kötetét. A Napsugár kisasszony tizenkét madara című könyv a Gutenberg Kiadónál jelent meg Kürti Andrea csodaszép rajzaival. Napsugár kisasszony története tizenkét mesében tizenkét hónapot ölel át, az olvasók pedig végigkövethetik, hogyan győzhetők le a félelmek, és milyen értékek fontosak az életben.

csikszeredai konyvvasar-03

A könyvvásár felnőtteknek szóló hivatalos megnyitóját csütörtök délután tartották, ezt megelőzően felavatták a Fodor Sándor-emléksarkot, egybekötve egy Fodor Sándort megidéző beszélgetéssel. Az író kolozsvári dolgozószobájának tárgyait a könyvvásáron is meg lehetett tekinteni, a látogatók beleülhettek Csipike atyjának a karosszékébe, olvashattak az íróasztalánál.

Péntek délelőtt ismét a gyerekeké volt a főszerep. A Szöcskedombon a legkisebbeknek szóló Csiribiri-foglalkozáson vehettek részt Sándor Csilla és Boldizsár Gizi vezetésével. A Csodaceruza foglalkozására kisiskolásokat vártak, a Fodor Sándor teremben pedig André Ferenc tartott középiskolásoknak alternatív irodalomórát. Ugyanitt a későbbiekben László Noémi vezetett önismereti foglalkozást, Fodor Sándor Csipikéjét hívva segítségül.

csikszeredai konyvvasar-02

A színpadon a könyvbemutatók sorát a Gutenberg Kiadó kiadványaival nyitották, elsőként László Noémi Kelfeljancsi című kötetéről beszélgetve. A szerző ezúttal meséskötettel jelentkezett, egy bátor legényről, aki nem volt sem erősebb, sem tudósabb, mint a többiek, de mindig a szívére hallgatott.

csikszeredai konyvvasar-01

Népes közönség előtt mutatták be Szabó Róbert Csaba legújabb ifjúsági regényét, az Újratöltést, amelyet Orosz Annabella illusztrált. A gamervilágból a valóságba csöppenő főhőst a Körösök vidékén követhetjük végig: a beszélgetés során arra is kitértek, mi történik akkor, ha ki kell lépni a virtuális közegből, és miért tartja fontosnak a szerző, hogy a valóságos világba helyezze a fiktív történetet. Szó esett arról is, rajzban miként lehet megmutatni egy történetet, és hogyan lehet szólni a fiatalokhoz az irodalom, a képzőművészet segítségével.

csikszeredai konyvvasar-06

Lányka, tükörben a címe Tasi Katalin Pagony Kiadónál megjelent könyvének; a verseskötetet Szimonidesz Hajnalka illusztrálta. A bemutatón a gyermekeket érdeklő témák fontossága is szóba került. A Koinónia Kiadónál jelent meg Tomi Kontio A kutya, akit Macskának hívnak című könyvének magyar fordítása. A Dalrakeltő című kötetről Jankó Szép Yvett fordító mesélt a gyerekeknek.

Miért fontos gyermeklapokat olvasni? Hogyan építenek ezek utat a könyvolvasás felé? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe egy kerekasztal-beszélgetés keretében péntek délután a Cimbora, a Napsugár és a Szivárvány, valamint a Csodaceruza és Csiribiri gyermeklapok főszerkesztői.

csikszeredai konyvvasar-02

Szombat délelőtt is számos izgalmas program várta az ifjú könyvbarátokat: a Szöcskedombon foglalkozásokat tartottak, a könyvvásár színpada előtt pedig Dániel Andrással találkozhattak a gyerekek. A közönségtalálkozó keretében nyitották meg a Mint akit ezért rajzoltak ide című illusztrációs kiállítást. Dániel András írója és illusztrátora is a könyveinek, a kiállításra ezekből a rajzokból hozott válogatást. Az alkotó az interaktív közönségtalálkozón a kufli-történetek világába avatta be a lelkes résztvevőket. Ezt követően a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat életre is keltette a kuflivilágot az Egy kupac kufli című bábelőadáson.

csikszeredai konyvvasar-03

És hogy teljes legyen a hétvégi könyvvásáros élmény, vasárnap délelőtt a Tündérkert-foglalkozás keretében illusztrációs programot tartottak a Szöcskedombon Kürti Andrea és Szabó Réka vezetésével. A színpadon Lackfi János költő és Sinha Róbert gitárművész egy különleges koncerttel várta a gyerekeket, majd Dániel András Jaj, ne már! – mondta a hal című regényén alapuló olvasójáték kiértékelőjét tartották, közönségtalálkozóval egybekötve.

csikszeredai konyvvasar-01

Péter Beáta