Vissza
  • 2020.09.25
  • Wittmann Ildikó

A népmese napja, Cinemira, Hej, Dunáról és képregény-kiállítás

Wittmann Ildikó programajánlója.

ONLINE

Hej, Dunáról! – Várszegi Adél, Sopotnik Zoltán és sokan mások

Szombaton, szeptember 26-án ismét élő közvetítés az A38 hajóról, változatos gyerekprogramokkal. Két szerző is felolvas majd: Várszegi Adél az És akkor jött még egy című könyvének állatokról szóló meséit, és Sopotnik Zoltán a Fahéjas kert című könyvének részleteit.

A YouTube-on élőben ezen a linken lehet követni.

A Hej, Dunáról  részletes programja: 

10:00 Gyöngyözön Zenekar

11:30 Veronaki Zenekar

12:10 Várszegi Adél

13:20 Sopotnik Zoltán

14:20 Picuri Muri  

Facebook-esemény

KIÁLLÍTÁS

Hihetetlen!

Szeptember 24-én, 18 órakor nyílik meg az Arnoldo kávézóban a Hihetetlen című kiállítás Catarina Sobral portugál gyermekkönyv-illusztrátor munkáiból a Vivandra kiadónál frissen megjelent magyar nyelvű könyvének bemutatója kapcsán.

A kiállítást megnyitja: João Miguel Henriques, Camões Intézet

Társszervező:

Vivandra Kiadó, PesText, CAMÕES intézet

Az esemény Facebook-linkje

Szembejön az ismeretlen

Ezzel a címmel nyílik kiállítás szeptember 25-én, pénteken, 18 órakor a 2019-ben képregénydíjakat nyert alkotók munkáiból a Restro Puskinban (Budapest, 1052, Semmelweis u. 2.)

A kiállítás a 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál nyitóeseménye.

Kiállítanak:

Koska Zoltán

Alfabéta-díj kép-regény kategóriában az Új új képregények című kötetért.

Németh Gyula

Alfabéta-díj kép-novella kategóriában A sorok között című rövid képregényért.

Farkas Lajos

Korcsmáros Pál-díj

A kiállítást megnyitja Szép Eszter kurátor.

A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk!

A kiállítás október végéig látogatható a kávéház nyitvatartási idejében.

Esemény a Facebookon

A fesztivál weboldala

CSALÁDI

Megelevenedik a kultúra

A Bartók Béla Boulevard ismét megszervezi Eleven Kultúra névvel utcafesztiválját, szeptember 25-én és 26-án a budapesti Bartók Béla út helyszínein. Galériákat lehet látogatni, utcai műhelyekben ügyeskedni, helytörténeti sétán többet megtudni a kerületről.

Programok és térkép az esemény Facebook-oldalán

SZÍNHÁZ

Kucok a Kúriában

Szeptember 27-én, vasárnap 16 órától a Klebelsberg Kultúrkúriában fellép a Tünet Együttes Kucok című népszerű, interaktív meseszínháza. Az előadás valóban remek, akár beavató színházi élmény is lehet: Szabó Réka rendezése, Peer Krisztián szövege, Ágoston Béla és barátai zenéje – érdemes érte bekucorodni Kucokfalvára a gyerekekkel. Jegyek gyerekeknek 1500, kísérőknek 1200 Ft-os áron kaphatóak.

Bővebben ITT

A libapásztorlány újra a Debreceni Nagyerdő színpadán

Szeptemberben debütált a Vojtina Bábszínház legújabb előadása, A libapásztorlány. Kolozsi Angéla klasszikus mesére épülő darabját ismét meg lehet tekinteni szeptember 25-én, pénteken, 18 órától. Jegyek az előadásra 1200 Ft-ért kaphatóak.

Bővebben ITT

 WORKSHOP

Szitanyomó workshop a Kassák Múzeumban

Szeptember 30-án, szerdán, a Kassák Múzeumban szitanyomó workshop-ot tartanak 17 órától 20 óráig.

„A workshop résztvevői − a szitanyomtatás technikatörténetét bemutató, rövid bevezető után −, Nagy László vezetésével kipróbálhatják a méteráru-nyomtatást is. Kassák Lajos absztrakt grafikáját a résztvevőkkel együtt „rapportáljuk”, majd a rajz klasszikus, vörös-fekete színben kerül az anyagra, amiből a végén mindenki hazavihet egy-egy darabot. A közös alkotás után, a fennmaradó időben lehetőséget biztosítunk az otthonról hozott pólók, vászontáskák díszítésére is” – írják a honlapon.

Belépőjegy a helyszínen váltható: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas), regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.

Bővebben  ITT

NÉPMESE

A nagy népmese kihívás

Benedek Elek születésének napján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. Ehhez kapcsolódóan elindult ismét A nagy népmese kihívás – Dóczi Ilona, Brüsszelben élő magyar pedagógus Magyarra hangolva képzése hirdette meg, bárki csatlakozhat, aki vállalja, hogy 14 napon át 7+7 mesét olvas el otthon. A végén egy játékos kvízen dől el, ki mennyit tud az olvasott mesékről, amit online oklevéllel jutalmaznak.

Jelentkezés és részletek ITT

Családi Iránytű Klub 1.

Út a gyereklélekhez a népmeséken át…

Szeptember 30-án, este hattól online beszélgetés ÉLŐben dr. Boldizsár Ildikó író, mesekutatóval, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotójával és dr. Zalka Csenge Virág író, nemzetközi mesemondóval, a Világszép Alapítvány a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekért munkatársával.
Moderátor: dr. Szlukovényi Katalin költő, egyetemi adjunktus, a Móra Kiadó külsős szerkesztője.
A mese kincs. A mese gyógyír. A mese támasz. A mese barát. A mese sokkal több, mint egy történet.
A népmese egy nép bölcsességét, tapasztalatait őrzi és adja tovább. Olyan megoldási lehetőségeket és értékeket mutat meg, melyek gyakran a feledés homályába vesznek, pedig évszázadok tapasztalata áll mögöttük.

Hogyan használható a népmese a gyerekkori konfliktusok, családi feszültségek leküzdésére? Hogyan segíti a mese a hatékonyabb kommunikációt, a stressz feloldását, a gyerek-szülő kapcsolat harmonikusabbá tételét? Erről is szó lesz a magyar népmese napja alkalmából szervezett beszélgetésen.

Bővebben ITT

FILM

Cinemira Aranymókus

A Cinemira szakmai napot tart szeptember 25-én, pénteken a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A szakmai nap két részből áll: a Mese a vászonra - Író+Filmes találkozó azoknak szól, akiknek még nincs ötletük forgatókönyvre, de szeretnének filmet készíteni a fiatal közönség számára. Itt megismerhetitek a legnagyobb könyvkiadók által ajánlott, legnépszerűbb hazai gyerekkönyvek történeteit, amelyeket maguk az írók fognak prezentálni, majd egy speed dating keretében rögtön indulhat az együttműködés filmes adaptációs céllal. Szavazni is lehet: a legjobb filmötletet Aranymókus-díjjal jutalmazzák.

Ezt követi az első Gyerek-és Ifjúsági Film Pitch Fórum, ahol forgatókönyvírók, kreatív gondolkozók mutatják be filmterveiket, amelyhez szeretnének szakmai partnereket, producert, rendezőt találni, illetve pénzdíjat nyerni a forgatókönyvük továbbfejlesztésére. A Pitch Fórum Fonyódi Tibor (NFI Forgatókönyv és Fejlesztési Igazgató) előadásával indul, aki a Filmintézet gyerekfilmekkel kapcsolatos stratégiáját ismerteti. Szakmai zsűri: Ternovszky Béla, Fonyódi Tibor, Divinyi Réka

Részletek ITT

Otthon a Hét Dombon

A Hét Domb Filmfesztivál közönségszavazásának mezőnyébe került Rofusz Kinga Otthon című, azonos című silent bookjából készült animációs filmje. A Hét Domb Filmfesztivál  a magyarországi és a határon túli profi és amatőr filmesek alkotásainak versenyeztetésére létrehozott rendezvény. Közönségszavazásra szeptember 21-től október négyig, két héten keresztül lesz lehetőség.

A film megtekinthető, és szavazat is adható rá ITT

Wittmann Ildikó