Fotó: Bach Máté
Vissza
  • 2024.03.03
  • Videók

Versünnep - alkalmi versek újragondolva // Meseterasz

AZ IFJÚSÁGI ÉS GYEREKIRODALMI CENTRUM FÜGGETLEN SZAKÉRTŐI KÉT KORTÁRS, ÜNNEPEKHEZ KAPCSOLÓDÓ VERSVÁLOGATÁSRÓL BESZÉLGETNEK A MESETERASZ LEGÚJABB ADÁSÁBAN.

A Bárka folyóirat felkérésére jeles, ismert szerzők dolgoztak azon, hogy az alkalmi ünnepekre íródott, agyonidézett, megfáradt verseinket megreformálják, újraírják, sőt, kitágítsák a palettát például halottak napjára, pedagógusnapra vagy madarak és fák napjának tematikával. A Mondani-valók versei a teljes iskolás korosztályhoz szólnak.

A Meseterasz adásában bemutatott másik kötet a 2014-es Válogatós (Cerkabella Könyvkiadó) pedig kifejezetten óvodásoknak írt verses kalendárium. A könyv célja az ünnepi versek repertoárjának frissítése vol. Hogy ez szerintünk mennyire sikerült, az kiderül a legújabb adásból.

Független szakértőink, dr. Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József alaposan körbejárták a témát. Versre fel!

Könyvek:

Mondani-valók – versek ünnepekre, kortárs gyermekvers-antológia, főszerkesztő: Elek Tibor,  Bárka Folyóirat, Békéscsaba, 2019, illusztráció: Pikler Éva

Válogatós – Óvodások verses kalendáriuma hétköznapokra és ünnepekre, szerkesztő: Lovász Andrea, Cerkabella Könykiadó, 2014, illusztráció: Kismarty-Lechner Zita