Vissza
  • 2024.06.24
  • Videók

Népmese antológiák 1. Ribizli a világ végén // Meseterasz

A Meseterasz legújabb adásában egy gazdag témáról, a magyar népmesékről beszélgetnek független kritikusaink, dr. Harmath Artemisz és Nényei Pál.

A Meseterasz két részben foglalkozik ezzel a szóbeli műfajjal, ami lejegyezve már nem is annyira anonim… Ebben az első részben Zalka Csenge Virág könyve, a Ribizli a világ végén című népmese-válogatásról lesz szó (Móra Könyvkiadó, 2019). Lulu, a tizenegy éves, immár visszatérő véleményezőnk is megosztja velünk benyomásait, alaposan részletezi olvasási élményét. Az adásból kiderül az is, hogy mennyire mai nyelvezetű és mitől izgalmas ez a – a szerző által előzőleg élőszóban, mesemondó alkalmakkor kipróbált, majd utólag lejegyzett – meseanyag. A klasszikus mesegyűjtők közül Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmeséjére is kitér az adás (Móra Könyvkiadó, 2018). Tartsatok velünk, kezdődik: Volt egyszer, hol nem volt…

Könyvek:

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén, Móra Könyvkiadó, 2019 Illusztráció: Herbszt László HUBBY-díj, 2020 – Az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória)

Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese Móra Könyvkiadó, 2018 Illusztráció: Szántó Piroska