Vissza
  • 2023.11.27
  • Poós Zoltán

Krétarajzok a csillagok között

A Szólj, ha kell egy barát című kortárs skandináv gyerekvers-válogatásról

Poós Zoltán kritikája.

Christian Løchstøer Krétavonalak a világűrben című versében arra kapunk meghívást, hogy ugróiskolázzunk az űrben, kössük össze krétával a bolygókat, s a tejúton szökelljünk a végtelenbe. A Szólj, ha kell egy barát című kortárs skandináv gyerekverseket soroló antológiában (fordította Patat Bence) kijárhatjuk az élet iskoláját, hol a hétköznapok bolygóján állva, hol a végtelen űrben repülve, mert a kötet íve a felnövés röppályáját mutatja meg a kamaszodó gyerekeknek.

 

Amikor 1975-ben megjelent Magyarországon a Britt G. Hallqvist, Ingrid Sjöstrand és Siv Widerberg verseiből összeállított Ami a szívedet nyomja című svéd gyerekverskötet, a gyűjtemény Gazdag Erzsi és Donászy Magda klasszikusai mellett része lett az iskolai ünnepségeknek. Azóta eltelt közel ötven év, a könyv több kiadást is megélt, s a diákköltőknek kiírt pályázatokon rendre visszatér ez a hangütés, de nyilvánvaló, hogy Mosonyi Alíz és Kiss Ottó is meghitt viszonyt ápol a kultikus kötettel. A Szólj, ha kell egy barát távlatai mások, mint az 1975-ben megjelent könyvé, 

a gyerekszoba végtelen perspektívája tovább tágul, visszatérő motívuma a csillagközi tér, a végtelen, a bolygókat összekötő energiák.

És persze az élet nagy kérdései is: a születés, a halál, a boldogság. Aztán a kötet végén Alexandur Kristiansen versével eljutunk ahhoz a kérdéshez is, ki az, aki ismeri Istent (Isten tudja Isten ki).

Szólj, ha kell egy barát Poos sved versek-03

A már idézett Krétavonalak a világűrben című Christian Løchstøer-versen kívül számos szöveg lép ki az űrbe, ott van például Mårten Melin Naprendszer című írása, amely nem más, mint az iskolai szociometria „felképesítése”: „ha az osztályunk a Naprendszer / akkor te van a Nap / mindig a középpontban”. És akkor nem beszéltünk még Thorstein Thomsen Szuperrnóva című verséről, mely szerint ha nincs máshol élet az égben, akkor minden csak azért van, hogy mi a Földről gyönyörködhessünk benne. A kötet végén visszatérnek a végtelenhez való viszonyítások, A Föld egyedül van című versben (Christian Løchstøer) a Föld egy nagy strandlabda a mindenség vizén, majd a szerző egy szem szederhez hasonlítja a bolygónkat, amely egy nagy bokor alján található, és a málnára vágyik. Az űrutazás során eljutunk a világ végére: Tudom, hol a világ vége, / hol idő nem létezik, hol összefutnak a szelek, / s irányukat elvesztik (Alexandur Kristiansen: Tudom, hol a világ vége).

Persze nem csak a világűr felé nyit a kötet, már itt, a hideg Északon elkezdődik földrajzi kiterjesztése. Míg az Ami a szívedet nyomja kötet svéd versekből válogatott, addig az új antológia a svéd mellett norvég és dán írásokat szemléz, sőt izlandi és feröeri gyerekverseket is.

A Szólj, ha kell egy barát látványos könyvtárgy, szinte minden oldalpáron szerepel illusztráció – a kötetet Schall Eszter filozofikus ihletettségű képei díszítik,

 melyek nemcsak elgondolkodtatók, de kedvesek is: szívesen látnánk őket lenvászon táskán vagy pólón.
És bár alapvetően a könyv a gyerek, illetve a kamasz nézőpontját ajánlja, a filozofikus verseke olvasva inkább arra gondolunk, hogy ezeket felnőttek írták a gyerekek gondolatmenetét imitálva. Ott van például Emma Adbage Halál? című verse:
Milyen, ha meghalunk? / Mint egy költözés?… / Lendület kell hozzá? / Netán épp hátracsúszunk? / Átfordul minden újjá? / Vagy egy helyben megállunk?
Látható, hogy a szöveg a gyászterapeuták szóhasználatára épít, csak a szemlélete hordoz lírai álnaivitást.

Szólj, ha kell egy barát Poos sved versek-02


De az elmúlt fél évszázadban a „svéd gyerekversek” sajátosságai nem változtak, maradt a monologikus jellegű személyes hangvétel, a tabuk félresöprése, a csattanóra kifutatott elgondolkodtató, sokszor ironikus zárlat, ugyanakkor számos olyan motívumot találunk a Szólj, ha kell egy barátban, amely nem volt központi téma a hetvenes évek elején. Ilyen például a globális felmelegedés, amit többek között Ruth Lillegraven a Vad tél című verse fejt ki, de Thorstein Thomsen Rendben vanja ezen kívül olyan gondokat is felsorol, mint a terrorizmus, a kihalás szélére került állatok problémája vagy a kínai áruk dömpingje.

A kötet verseinek eszközigénye (tablet, okostelefon, számítógépes játékok) is a 2000-es évekről árulkodik, ugyanakkor mindennél jobban mutat mai világunkra A válasz című vers csúnya beszéde.

 Valljuk be: mi is megrökönyödtünk, amikor olyan szavakkal találkoztunk gyerekeknek szánt könyvben, mint a s.gg, a f.sás vagy a sz.r. Persze ez a szöveg egy dühös gyerek monológja, aki az iskolapszichológusnál tett látogatását írja meg, és a mai gyerek nemcsak Gazdag Erzsi meseboltjában nézelődik, hanem a nagybetűs életben is – ne mi legyünk azok, akik tort ülnek az argó fölött, mégsem biztos, hogy a 6+-os besorolású könyvben olyan jó mutatnak ezek a szavak.

Szólj, ha kell egy barát Poos sved versek-01


Egy kamaszregényben bizonyos fenntartásokkal talán van helyük, de nagycsoportosnak nem biztos, hogy felolvasnánk ezt a szöveget. Lehet nehéz témákat kellő empátiával és líraisággal is kifejezni, ott van például az Amikor anya sír című Synne Lea-vers: Amikor anya sír, / csak örömében pityereg, mondja Apa. / Egyedül olyankor nem tudni, / mi jár a fejében, / amikor mosolyog.
Beszéljünk inkább arról, hogy milyen remek íve van a könyvnek, mely az első ciklus csillagos és bolygós leltára után az utolsó blokkban már a múló időt tematizálja. Christian Løchstøer Az idő című versében írja: „Nem tudom én / az időt kibogozni. Előrehalad? / Tud körbeforogni? / Gáz hajtja, vagy szén? / Villamos áram? / Hogy fogom el, hogy üvegbe zárjam?
Szintén az időről elmélkedik Marten Melin A kis kavics című verse, de már az évmilliók dimenziójában, és az idővel játszik Lotta Olsson Holnapja is.
A holnap furcsa, messzi táj, / hol nem járt semmi nép. / Egy érintetlen, szép föveny, míg lábunk rá nem lép.”
És ez a jó a Szólj, ha kell egy barát című kötetben: hogy bejárhatunk furcsa, messzi tájakat, és lehet föveny a lábunk alatt, de lehet a végtelen űr is.

Poós Zoltán

 

Szólj, ha kell egy barát – Kortárs skandináv gyerekversek
Móra Könyvkiadó
Fordító Patat Bence
3999 Ft

96 oldal

 

további Kritikák

Tündérország kontra Budapest

Rojik Tamás Holdezüst és Éjsötét címmel megjelent regényéről Szokács Eszter írt kritikát

Tovább
Megtaláljuk a Fiút Názáretben?

Kovács Gergely kritikája Nógrádi Gábor Akit keresnek: Jesua című kötetéről

Tovább
Útközben

Lovas Anett Csilla kritikája Magyar Katalin Jeripusz című, újra kiadott regényéről.

Tovább