Fotó: https://www.facebook.com/reel/715343904048874
Vissza
  • 2024.03.18
  • Szokács Eszter

Fuszulyka, pirog és khorkhog

Szokács Eszter írása Kalas Györgyi Világkóstoló című kötetéről. 

A cím egy tündérmesére is utalhatna, amelyben a szépséges Fuszulykát elrabolja a rémisztő Khorkhog, ám szerencsére a deli Pirog herceg megmenti, majd boldogan élnek… De nem mese ez, gyermek, hanem Kalas Györgyi gasztrotörténeti sorozatának újabb könyves epizódja, a Világkóstoló, melyben a szerző ezúttal világ körüli útra invitálja az ifjúságot.

Vilagkostolo Kalas Györgyi Horvath Ildi-01

Ausztrálián kívül minden földrészre elvetődünk, és rájövünk, hogy az ember sokszor még a legszélsőségesebb éghajlati viszonyok között is megtalálta a megfelelő táplálékforrást az életben maradáshoz. Ha pedig már életben maradt, kitalálta, hogy az ennivaló ne csak tápláló, de finom is legyen. Mert enni azért mind szeretünk. A kellemes éghajlatú alföldeken vagy a dús esőerdőkben ez nyilván egyszerű, bár roppant szórakoztató feladat. De vajon mit ehet az ember a Föld leghidegebb városában, a magas hegyekben vagy szélsőséges időjárási viszonyok között?

Mit eszünk, ha nagyon sokan élünk egy helyen, és mit, ha nagyon kevesen vagyunk?

Kalas Györgyivel bejárjuk többek között Ázsia néhány izgalmas pontját, ahol bizony nemcsak teázunk, és rizst kóstolunk, de bekukkantunk a földgolyó leghidegebb városába egy kis fagyott halért is. Bejárjuk a Góbi-sivatagot, ahol borzasztó nagy a hőingadozás, és összezsúfolódunk a nyüzsgő és túlzsúfolt Hongkong tizenegyezer étterme egyikében. Ellátogatunk Peruba, a több ezer krumplifajta és a tengerimalac-fogások (bizony!) országába, a gyéren lakott Izlandon pedig joghurtszerű sajtot eszünk. 

Az egzotikus ételeken túl a bemutatott ország vagy város hagyományairól és érdekességeiről is olvashatunk. A Világkóstolóból ugyanis a népek és területek étkezési szokásai mellett rengeteg minden mást is megtud az olvasó. Egy-egy étel kapcsán arra is fény derül, miért éppen az lett az adott terület kedvelt fogása. Ilyenkor szóba kerülnek a természeti viszonyok, az időjárás, a domborzat, a földrajzi elhelyezkedés vagy épp a történelem, a más népekkel való találkozás és keveredés.

Vilagkostolo Kalas Györgyi Horvath Ildi-03

A kötet gyerekeknek és felnőtteknek is izgalmas olvasmány, hiszen a gasztronómiában kevésbé járatos szülők is felcsippenthetnek egy kis extra ismeretet. (A legkevésbé tájékozottak azon is meglepődhetnek, hogy a fekete olajbogyó a zöld érett fajtája, vagy hogy a kuszkusz tulajdonképpen egy tésztaféle.)

Sokféle izgalmas fogással találkozhatunk, a levesektől a kenyereken és gyümölcsökön át az édességekig, csak hogy a mi ízlésünktől kissé távol álló porcukros-fahéjas húsos pitét vagy a fagyott nyers halat említsük.

De egzotikus nevekből sincs hiány: a papadam, a bubur sumsum vagy az indigirka is felfedi kilétét, sőt még az is kiderül, hogy hiába beszélünk egy nyelvet a csángókkal, a kokojza szó talán még a felnőtt olvasókat is zavarba ejti. Bónuszként pedig szokatlan sütő- és főzőedényekkel, valamint ételkészítési módszerekkel is megismerkedhetünk, mint például a tagine [ejtsd: tazsin] vagy az a furcsa technika, amelyről mi, magyarok a kőleveses mesére asszociálunk.

A számtalan íz és ízlés feltérképezése során viszont mégiscsak az a legbámulatosabb, hogy bár a gasztronómiai kultúra területenként borzasztó változatos, sok étel olyan nagyon mégsem különbözik egymástól. A kenyér ilyen-olyan formában mindenhol felbukkan, a levesek, a hússal töltött tésztabatyuk sokszor egymástól függetlenül jelentek meg, máskor meg éppen egy történelmi találkozás vagy együttélés során kerültek egyik nép asztaláról a másikra.

A Világkóstoló című könyv éppen azt nyújtja, amit egy ismeretterjesztő kiadványnak nyújtania kell: bár minden oldala hemzseg az információtól, nem tömény, korántsem unalmas, sőt igen kellemes olvasmány. Éteti magát.

A kötet végén ezúttal is találunk néhány receptet, amelyet könnyű elkészíteni, egy gyerek is simán megbirkózik velük. A sütés-főzés pompás egyéni és társas kikapcsolódás, az eredménnyel pedig lehet virítani a gyerekzsúron vagy bulin.

Vilagkostolo Kalas Györgyi Horvath Ildi-02

Horváth Ildi illusztrációi jól visszaadják az ismeretterjesztő könyv hangulatát: informatívak, szépek, olykor viccesek, jó elmerülni bennük. Személyes kedvencem a teázó Viktória királynő, aki, mint megtudtuk, hetvenéves uralkodása alatt sosem evett friss mangót, ugyanis akkor még fél évig tartott egy hajóút Indiából Angliába, amit egyetlen mangó sem volt képes megromlás nélkül végigutazni.

A Világkóstoló szenvedéllyel megírt ismeretterjesztő könyv, süt róla, hogy írójának kedvenc területe a gasztronómiai különlegességek világa, és ezt át is tudja adni a fiatal olvasóknak. Reméljük, lesz még folytatása.

Szokács Eszter  

Kalas Györgyi: Világkóstoló – a gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig

Illusztrátor: Horváth Ildi

Pagony Kiadó, 2024

72 oldal

4990 Ft

6–12 éveseknek

 

 

további Kritikák

A varázsmese az örök Anyegin-strófában, avagy az olvasás nehézségei

M. Kácsor Zoltán A tolvaj ajándéka című kötetéről Kovács Gergely írt kritikát.

Tovább
Amikor kezedbe kerül múlt és jövő

Pataki Mónika Lilla kritikája Pifkó Célia A holdfény őrei I. – A Füveskönyv című kötetéről

Tovább
Bibliai érdekességek és a lényeg kis okosoknak – Mai kérdések a Szentírás titkairól

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai Kisokos című könyvéről Kovács Gergely írt kritikát.

Tovább