Fotó: facebook.com/katalin.agostonszasz
Vissza
  • 2023.07.11
  • Nagygéci Kovács József

Vakációs olvasmányok – Körkérdés II.

Ágoston Szász Katalint Nagygéci Kovács József kérdezte.

A nyári szünet a pihenésé, és mi lehet pihentetőbb a nyugodt, elmélyült olvasásnál? De a vakáció a jövő tanévi „kötelezők” elolvasásának ideje is, egy-egy jó könyvvel előkészülhetünk az őszre. Kritikusainkat arra kértük, idézzék fel nyári olvasmányélményeiket, és ajánljanak olvasnivalót a pihenőknek és a készülődőknek egyaránt.

Van-e meghatározó nyári olvasmányélménye, és ha igen, melyik kötet(ek)hez kapcsolódik?

A célközönség életkorától független a jó könyveknek az a tulajdonsága, hogy magával ragadják az olvasót: belefeledkezünk a teremtett világba. Máig tapasztalom ezt a csodálatos érzést, gyerekkoromban azonban mintha még intenzívebben tudtam volna átadni magam az olvasmányélményeimnek. Teljes feloldódás valami végtelenben – hogy egy kis pátosszal éljek. Ilyen értelemben bármelyik gyerekkori olvasmányomat ide sorolhatnám, de először talán a Tündér Lala jut eszembe Szabó Magdától, később pedig Dumas-tól a Monte Cristo grófja volt ilyen meghatározó élmény.

Agoston Szasz Katalin Vakacios-03

Az iskolák általában kijelölik, hogy a következő tanév előtt mit volna fontos elolvasniuk a diákoknak. Melyik klasszikus és melyik kortárs gyerek- vagy ifjúsági könyvvel egészítené ki a „kötelező” könyvek listáját?

Azon szerencsések közé tartozom, akik örömmel olvasták a kötelezőket, sőt ezek általában meg is hozták a kedvem a klasszikus magyar szerzők műveihez. A kőszívű ember fiai után például önként nyúltam további Jókai-kötetekért, és nagy élvezettel vettem sorra őket. Az Egri csillagokat pedig legalább négy alkalommal olvastam kiskamaszként, és közben egyáltalán nem csökkent a lelkesedésem. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a diákok nagy többsége nem feltétlenül érez így, és nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több olyan kortárs gyerek- és ifjúsági könyv kerüljön a tananyagba, amelyhez a fiatal olvasók érzelmileg és szituációsan is kötődni tudnak, mivel ez biztosítja az olvasóvá válás feltételeit. Nem vagyok pedagógus, és nem szeretnék a kompetenciáimon túlmutatóan nyilatkozni, ezért itt inkább nem említenék címeket, de

úgy gondolom, a választás lehetősége mindig erősíti az olvasási kedvet, és üdvözlöm azt a gyakorlatot, hogy a diákok saját maguk választhassanak bármilyen nyári olvasnivalót, amiről aztán kötetlen formában mesélhetnek az osztálytársaiknak irodalomórán.

Agoston Szasz Katalin Vakacios-01

Olvasni szinte bárhol és bármikor lehet – vajon milyen az ideális nyári olvasóidő és -hely?

Legkellemesebb olvasós élményeim a gyerekkori otthonom teraszának lócájához köthetők. Egész napokra kitelepültem egy kényelmes párnával, mellettem dorombolt a macska, nagymamám pedig fagyiporból készített édességgel és házi málnahabbal kedveskedett. Később anyukám házának kertjében kötöttem ki a függőágyat egy almafa és a szőlőfuttató rács közé, és ott töltöttem hosszú délutánokat a szellős árnyékban, limonádét szürcsölgetve. Mindezekkel a kedves emlékekkel együtt úgy gondolom, hogy nincs ideális olvasóidő és -hely, vagy legalábbis nem érdemes arra várni, hogy eljöjjön a megfelelő pillanat, különben könnyen lecsúszunk róla. Csak vegyük kezünkbe a könyvet, ha időnk engedi, legyen az egy nagyvárosi lakásban az ágyon üldögélve, tömegközlekedésen, a Balaton partján vagy nyaralás közben!

Mennyi könyv vár önnél nyári elolvasásra, van-e köztük gyerek- vagy ifjúsági könyv, és ha igen, melyik az, vagy melyek azok?

Folyamatosan tornyosulnak az asztalomon és sokasodnak a számítógépem különböző mappáiban az elolvasandó könyvek, és azt hiszem, sok sorstársam nevében beszélek, ha azt mondom, hogy lehetetlen küldetésnek tűnik mindent elolvasni, amit szeretnék…

Agoston Szasz Katalin Vakacios-02

Kiemelnék azonban néhány friss kedvencet a gyerek- és ifjúsági megjelenések közül, hátha meghozom néhány olvasó kedvét. Az óvodás-kisiskolás korosztálynak szeretettel ajánlom Tallián Mariann Lampionvirág című mesenovellás kötetét, amelynek szereplőivel együtt varázslatos világokban barangolhatunk a hétköznapi jelenségek magyarázatát keresve.

Agoston Szasz Katalin Vakacios-01

Aki pedig izgalomra és nevetésre vágyik, az mindenképpen olvassa el Jeney Zoltán Balatoni kacsavész című meseregényét, amely a balatoni élővilág megmentésének érdekében hív kalandra mindannyiunkat. A kiskamaszoknak igazi nyári kikapcsolódást nyújt Marianne Kaurin műve, az Életem legjobb nyara a Lampion Könyvektől (hamarosan olvashatjátok kritikánkat a kötetről – a szerk.) és Szabó Róbert Csaba Újratöltése a Gutenberg Kiadótól. (Erről hamarosan olvashatjátok kritikánkat a kötetről – a szerk.) Ha pedig valaki inkább gyönyörű képeket lapozgatva ábrándozna el a saját történetein, a Csirimojó Kiadó T mint tenger című kiadványát érdemes kézbe vennie. (Erről a kötetről is hamarosan olvashatjátok kritikánkat – a szerk.)

Nagygéci Kovács József

Körkérdésünk első válaszadója Bajzáth Mária volt, ITT olvashatjátok az interjút

további Interjúk

Szeretjük, ha van szíve és nevető szája egy mesének

NYÁRI OLVASMÁNYOK CÍMŰ KÖRKÉRDÉSÜNKRE Vörös Júlia VÁLASZOLT

Tovább
Mikor a mesélés interaktív

Nyári olvasmányok című körkérdésünkre elsőként Horgas Judit válaszolt

Tovább
Számolatlan díjnyertes könyv és egy saját különdíj

Villáminterjú az Év Gyerekkönyve műfordítói különdíjat elnyert Rét Viktóriával

Tovább