Vissza
  • 2024.06.24
  • Both Gabi

Szeretjük, ha van szíve és nevető szája egy mesének

Nyári olvasmányok II. - Vörös Júlia

Nyári olvasmányok című körkérdésünkre Vörös Júlia válaszolt

Elkezdődik és hetekre meghatározza sokak életét az iskolai nyári szünet. Írókat, szerkesztőket, gyerekirodalmi szakembereket kerestünk meg körkérdésünkkel és kértük, meséljenek saját kedvenc nyári olvasmányaikról és ajánljanak olvasnivalót az idei nyárra.  

Emlékszel még, hány évesen olvastad az első nagy kedvencedet a nyári szünetben? Ha igen, mi volt az?

Kilencéves lehettem, mikor anyukám a kezembe nyomta egyik kedvenc Delfin-könyvét, a Hárman a vasút mentént Edith Nesbittől. Ez a regény A két Lotti és a Lassie-történetek után új dimenziókat nyitott. Talán az írónő szociális érzékenysége vezetett át észrevétlenül egy korábban ismeretlen érzésvilág kapuján. Magam is vasútközeli kis utcában nődögéltem, könnyen elkalandozott a fantáziám az angol vidéken boldogulni próbáló család életébe, még akkor is, ha időben a századfordulóra kellett röpülnöm.

Vörös Júlia nyári-05

Mi az a (gyerek)könyv, amit mostanában olvastál, vagy amit a gyerek/ek olvas/tak?

Kiss Judit Ágnes Tujaszörny és Nyírfakobold című meseregényét olvastuk nemrég. Tutut megszólaltatni hatalmas élmény! Bájos akcentusa bravúros. A kemény, eleinte nagyon (később már kevésbé) ellenszenves koboldöregasszony vezetői karaktere jól ellensúlyozza az almaborillatú koboldidillt, s a beilleszkedési-befogadási történet hepiendje sincs ingyen: mindenkinek meg kell dolgoznia érte. A történet dinamikája realisztikus ívet ad a tündérmesének, de semmiképp sem tapossa el a varázslatot. Ezt nagyon díjazzuk mindketten Misivel.

Vörös Júlia nyári-06
A minap olvastuk el szinte egyvégtében a Juharfalvi Emileket (részben újra), s azóta rendszeresen föl-föl bukkan a „puskója” meg a „sapkója” a kertünk végében. Ebből a két választásból is jól látszik, hogy mindenevők vagyunk, de szeretjük, ha van szíve és nevető szája egy mesének.
Vörös Júlia nyári-03

Van-e olyan könyv, amit most olvastok közösen?

Állandó barátunk Erwin Moser. A tigrisbogár zseniális meséi után – melyek a „jóéjt mesés-sorozat” és az „évszakos mesék” felől érkezve merőben mások, hisz terjedelmükből adódóan általuk jobban megismerhetővé válik Moser határtalan képzeletvilága mellett az az erkölcsi mélység is, mely drámai fordulatok és velős kérdések alakjában mindig komoly hatást gyakorol ránk – elolvasunk mindent, ami még fellelhető tőle: ilyen a Hold a háztetők felett, A macskakirály születésnapja stb.

Vörös Júlia nyári-04

Mitől függ, mennyi ideig tart egy-egy mesélés?

Akkor olvasunk, mesélünk többet, ha sok közös elmélyülésre van szükségünk a családi harmóniához, vagy ha Misi személyes lelki egyensúlyát így tudjuk megtartani. Miután túl sok inger éri, egy fejből mondott vagy olvasott mese csodákra képes. Ha fáradt, feltöltődik, ha beteg, látványosan gyógyul.
Az úton-útfélen is felvehető saját mesefonalak jót tesznek mindannyiunknak: a mesemondót és a mesehallgatót is kisimítják. Az ölben, este mondott mesék sokszor már rövidebbek, mert nem a koránfekvésről vagyunk híresek, és mindenki nagyon-nagyon álmos.

Vörös Júlia nyári-02

Mennyire szoktátok felosztani egymás között a mesélést? Ki mesél többet nálatok?

Apuka nálunk inkább este mesél. Klasszikusan fejből, vagy Lázár Ervintől bármit, és verseket Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című kötetéből. S bár Misi születése előtt felnőtt meseláncaink fűzésében Marci volt a főkolompos, most nagy fájdalmára ritkán sikerül időben odaérnie az esti meséhez, így az inkább rám marad. Úgy tűnik, hogy a fejből meséléshez sok magányos töltődésidőre volna szüksége – talán a folyamatosan váltott kreatív műszakok miatt –, míg nekem, akinek vegyesebb a napi szolgálatom, olykor a mesébe való fejest ugrás képes elhozni a várva várt töltődést.

Both Gabi

Vörös Júlia írásai a MeseCentrumon ITT olvashatók.

további Interjúk

"Egy olyan könyv volt rám nagy hatással, ami nem is létezett"

Miket olvas, aki rajzol? című interjúsorozatunkban illusztrátorok mesélnek kedvenc könyveikről - Orosz Annabella kérdéseire Keszeg Ágnes válaszolt.

Tovább
"Amit olvasok, azt plasztikusan képzeltem el"

Miket olvas, aki rajzol? című interjúsorozatunkban illusztrátorok mesélnek kedvenc könyveikről - Orosz Annabella kérdéseire Horváth Ildi válaszolt.

Tovább
„Nem szoktunk tervezni, ami jön, és érdekel bennünket, azt elolvassuk azon melegében”

Nyári olvasmányok című körkérdésünkre Burza Patrícia és Tóbiás Krisztián válaszolt

Tovább