Fotó: Pozsonyi Pagony
Vissza
  • 2020.05.19
  • Ayhan Gökhan

Kiadói körkép járvány idején – Pagony

Kovács Eszter főszerkesztő válaszolt körkérdésünkre. 

Milyen változásokat hozott a kiadó életében a karantén?

Mint mindannyiunkat, váratlanul ért, és első ránézésre nagyon rosszul érintett bennünket a karantén – ugyanakkor igyekeztünk-igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni abból, amink van. Mint kiderült: ez nem is olyan kevés. Két hónappal korábban mi sokkal rosszabb forgatókönyvre készültünk fel – noha még nem vagyunk túl az egészen, az már látszik, hogy gyerekkönyvekre ilyenkor is – sőt! – nagy-nagy szükség van. Magyarán, vannak nehézségek, de egyáltalán nem leküzdhetetlenek.

axel_scheffler
Fotó: Pagony

Hogyan próbálják meg átvészelni a jelenlegi helyzetet?

Amit csak lehet, áttettünk az online térbe. A pagony.hu szerencsére él és virul! Ennek természetesen nagyon örülünk, ugyanakkor ez nem véletlen, hanem nagyon tudatos marketingtevékenység eredménye – mindez sok-sok hírlevélnek, Facebook-posztnak, cikknek köszönhető. Belevágtunk egy új dologba is: ez pedig az online programtartás. Így tartottuk meg a debütáló Abszolút töri-sorozat bemutatkozását, az elmaradt tavaszi PagonyFeszt teljesen áthelyeződött az online térbe, így valósulhatott meg valamiféle könyvfesztivál – és így készülünk most a gyereknapra és a könyvhétre is. Meglepő módon ezek teljesen jól működnek – persze, bizonyos szempontból nem lehet összehasonlítani egy igazi, személyes találkozóval – másfelől viszont később is megnézhető, nem tudsz lemaradni, nincs olyan, hogy nem férsz be a Pagonyba.
Amit fontosnak tartunk, hogy a posztok, hírlevelek, cikkek javarészt korántsem csak arról szólnak, hogy ezt vedd meg vagy azt vedd meg, hanem igyekszünk értelmes dolgokra felhívni a figyelmet, segíteni, tanácsot adni – és nemcsak mi, hanem a szerzőink, illusztrátoraink is mind teljesen maguktól és önkéntesen olvasnak fel meséket, rajzoltatják a gyerekeket, stb… Megjelentettünk egy online könyvet is, a kedvelt illusztrátor, Axel Scheffler ismeretterjesztő könyvét a koronavírusról, ami  ingyenesen letölthető és terjeszthető – ennek például nagy sikere van.

Mit gondolnak, hogyan alakíthatja át a kiadói életet a jövőben a mostani állapot?

Mindazt, ami ennyire sikeres volt online, és eddig esetleg ódzkodtunk tőle, ezentúl egészen biztos bátrabban fogjuk használni – ilyen például a már emlegetett online programtartás. De például, ami az otthoni munkavégzést illeti, ebből is egész biztosan érdemes megtartani valamit – hiszen kiderült, hogy még huszonöten is lehet online értekezni.
Hosszú távú rossz hatásai remélhetőleg nem lesznek ezeknek a hónapoknak – nyilván kicsit átvariáltuk a megjelenéseket, néhány könyvet későbbre halasztottunk, de egyetlen címre sem mondtuk, hogy ez mégsem fog megjelenni.

gevai_csilla_nagyon_zold_konyv
Fotó: Pagony

Tervezik, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmódra nevelő, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető könyvek megjelentetésére?

A Pagonynak a koronaválságtól függetlenül egyre több ilyen könyve van, sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve talán az első volt a magyar gyerekkönyvpiacon ebben a témában, több mint tíz évvel ezelőtt. Azóta is keressük az ilyen jellegű, színvonalas könyveket, legyen akár ismeretterjesztő, akár fikció – mostanra egész szép kínálatunk van belőle. Természetesen ez a későbbiekben is így marad, igyekszünk nyitottak lenni minden aktuális és fontos témára.

Ayhan Gökhan

 

további Interjúk

Gyerekirodalom, 2023 - Pataki Mónika Lilla

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek, állandó szerzőink segítségével tekintünk vissza a 2023-as évre és nézünk előre az ideire.

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Kovács Gergely

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK, ÁLLANDÓ SZERZŐINK SEGÍTSÉGÉVEL TEKINTÜNK VISSZA A 2023-AS ÉVRE ÉS NÉZÜNK ELŐRE AZ IDEIRE.

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Poós Zoltán

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK, ÁLLANDÓ SZERZŐINK SEGÍTSÉGÉVEL TEKINTÜNK VISSZA A 2023-AS ÉVRE ÉS NÉZÜNK ELŐRE AZ IDEIRE.

Tovább