Fotó: Móra
Vissza
  • 2020.05.06
  • Ayhan Gökhan

Kiadói körkép járvány idején – Móra

Vas Kata kiadóvezető és Dóka Péter főszerkesztő válaszoltak körkérdésünkre.

Milyen változásokat hozott a kiadó életében a karantén?

Szerencsére azonnal lehetőségünk volt otthonról dolgozni, így az első pillanattól kezdve megoldódott a legfontosabb kérdés, mégpedig az, hogy minden kolléga biztonságban legyen. Az egész csapat nagyon jól kezelte a helyzetet, és viszonylag rövid időn belül visszaállt a heti rutinunk, gördülékenyen tudtuk folytatni az egyeztetéseket, a csapatmunkát. Sőt, ez a helyzet néhány esetben még fókuszáltabbá tette a csapatot, és a belső kommunikációban talán most még jobban figyelünk egymásra, mint korábban.

A másik változás természetesen a kifelé történő kommunikációban észlelhető, hiszen mi is, mint a szakma nagy része, áttettük kommunikációs frontvonalunkat az online térbe. Igyekszünk a promóciókon kívül olyan tartalmakat nyújtani a családoknak, amelyekkel le tudjuk picit kötni a gyerekeket, hogy a szülők tíz-tizenöt perc erejéig fel tudjanak lélegezni az őket terhelő feszített tempóban. Minden délután 17.00 órakor a MÓRA NEGYEDÓRA keretein belül olvasóink találkozhatnak kedvenc íróikkal, színészeikkel, hallgathatnak felolvasást, kaphatnak kézműves tippeket.

De nagyon nagy öröm az is, hogy április 25-én, szombaton – amikor egyébként az eredeti tervek szerint a könyvfesztivál már javában zajlott volna – négy gyerekkönyvkiadó (Pagony, Csimota, Cerkabella, Móra) példás összefogása eredményeként megrendezésre került egy online könyvfesztivál. Mi ekkorra időzítettük két kiemelt könyvünk megjelenését is. Az egyik a Móra Kiadó 70. születésnapjára kiadott, Amikor a kukák világgá mentek című kortárs mesegyűjtemény, melynek az online fesztivál keretei között megtartottuk a bemutatóját. Másik kiemelt könyvünk pedig az íróként most debütáló színész-rendező Gáspár András Gáspár első ifjúsági regénye, a sci-fi műfajú Föld 2 záróvizsga, melynek a napokban lesz egy kalandjátékos bemutatója, illetve tervezünk külföldi szerzővel is online találkozót május folyamán.

AnnabellaKépek20200507_3-02
Fotó: Archív, Vas Kata

Hogyan próbálják meg átvészelni a jelenlegi helyzetet?

Az előző pozitív hírek mellett azért azt is meg kell említenünk, hogy sajnos a boltok zárva tartásával és a jelentős könyves események (könyvfesztivál, könyvhét) elmaradásával szinte napi szinten a kiadói tervünk módosításán, optimalizálásán dolgozunk, hiszen az online tér sem terhelhető túl. Nemcsak a kiadó, hanem a szerző számára is nagy hátrány, ha egy könyv elindulását nem tudja lendületbe hozni vagy megtámogatni egy könyves esemény. Az áttervezéseket illetően állandó egyeztetésben vagyunk a szerzőinkkel, illusztrátorainkkal is, mert velük együtt szeretnénk új, megfelelő időpontot találni a premiereknek. Őket is ugyanúgy kollégáinknak tekintjük, mint a mellettünk ülő – vagyis most éppen nem mellettünk ülő – munkatársakat, azaz fontos nekünk, hogy ők is pozitívan vészeljék át ezt a nehezebb időszakot és tudják, hogy támogatjuk őket. Röviden tehát: folyik a napi munka, megoldjuk a felmerülő problémákat, és bizakodva tekintünk a jövőbe.

Mit gondolnak, hogyan alakíthatja át a kiadói életet a jövőben a mostani állapot?

Nagyon jó lenne, ha egy varázsgömbbe nézve választ kaphatnánk erre a kérdésre, mert egyelőre sajnos több a kérdőjel ezen a területen, mint a válasz. Azt látjuk, hogy a jelen helyzet közelebb hozta a digitális világhoz való kapcsolódást kínálati szinten is, azaz felgyorsult a digitálisan olvasható vagy hallgatható tartalmak piacra kerülése, de azt gondolom, nem ezek fogják drasztikusan átalakítani az üzletágat.

Sokkal nagyobb kérdés mindannyiunk számára, vajon hogyan vészeli át ezt az időszakot a terjesztői hálózat. Mi annyit tudunk tenni, hogy szorosan együttműködünk terjesztőinkkel a marketing és a kommunikáció terén, így ők is meg tudják tartani a vásárlóikat. Ennek az együttműködésnek jó példája, hogy a Líra Facebook-oldala pár napja fantasztikus online beszélgetésnek adott helyet: Nyáry Krisztián kérdezte Vecsei H. Miklóst, Dóka Pétert és Geszti Pétert a nemrég megjelent A Pál utcai fiúk-hangoskönyvünk kapcsán. Ezt a beszélgetést több mint 22 000-en tekintették meg a mai napig.

Gáspár András Gáspár: Föld 2 zéróvizsga
Fotó: Móra

Tervezik, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmódra nevelő, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető könyvek megjelentetésére?

Erre már most is nagy hangsúlyt helyezünk: tavaly jelent meg a Greta vagyok – Egy új zöldnemzedék kiáltványa című kötetünk, amely bemutatja Greta Thunberg, a népszerű klímaaktivista céljait. A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe jelenleg a bolygónkon. A könyv esetleges iskolai feldolgozásához segédanyagot is fejlesztettünk pedagógusok részére. Idén pedig kiadónk 70. születésnapját ünnepeltük meg egy különlegesen szép kiállítású kötettel, amiről fentebb már szó volt. Az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológiában, huszonnégy kortárs zöldmesét olvashatunk. A szerzők között egyaránt megtaláljuk a gyerek- és a felnőtt irodalom jeles alakjait. A másik kiemelt könyvünket is említettük már, a Föld 2 záróvizsga fókuszában szintén a bolygó, környezetünk tisztelete, illetve ennek hiánya áll.

Ayhan Gökhan

 

 

további Interjúk

Számolatlan díjnyertes könyv és egy saját különdíj

Villáminterjú az Év Gyerekkönyve műfordítói különdíjat elnyert Rét Viktóriával

Tovább
Elrejtett, megtalált könyvek és megbeszélt találkozások a Szöcskedombon

Szabó-Ferenczy Krisztinát, a Szöcskedomb szervezőjét Orosz Annabella kérdezte a  Csíkszeredai Könyvvásárról. 

Tovább
Nagy folyók hozta HUBBY különdíj

Interjú az Év Gyerekkönyv Díj Szerzői különdíjával jutalmazott Schmal Róza illusztrátor-íróval

Tovább