Vissza
  • 2020.06.01
  • Ayhan Gökhan

Kiadói körkép járvány idején – Koinónia

Körkérdésünkre Berke Krisztina-Ágnes, a kiadó munkatársa válaszolt.

Milyen változásokat hozott a kiadó életében a karantén?

Számosat. Elsősorban az otthoni munkára való átállás is megkívánt néhány hétnyi időt, amíg megszoktuk, kivel melyik a leghatékonyabb kommunikációs forma. Amíg megszoktuk az új online munkafelületet. Néhányunknak a folyamatosan körülöttünk ugráló gyereknépséget is háttérzajjá kellett valamilyen úton-módon varázsolni.

A legnagyobb változásokat a boltunk, a Koffer könyves kávézó bezárása és a vásárok, könyves események elmaradása jelentette. Ezeknek az anyagi vonzata erőteljesen érintette a kiadónkat is, többen technikai munkanélküli szabadságra mentek (az állam támogatja ezeket a munkatársakat), a többiek pedig felére csökkentett fizetéssekkel dolgoznak tovább.

Negatív változás az is, hogy a kiadói tervünket szintén módosítja mind a karantén, mint az ebből induló gazdasági válság. Egyelőre úgy tűnik, nem fogjuk tudni megvalósítani ebben az évben az összes könyvtervünket.

Hogyan próbálják meg átvészelni a jelenlegi helyzetet?

Az átvészelésen és túlélési technikákon túl próbálunk kreatív és pozitív tartalmakat is létrehozni, és ötletelni a jövőre nézve, új stratégiákon gondolkozni.

Azon dolgozunk nagy erőkkel, hogy a közvetlen kapcsolatot megőrizzük a közönségünkkel, olvasóinkkal, vásárlóinkkal. Több szerzőt is felkértünk kisebb mozgóképes tartalmak gyártására. A gyerekeket alkotásra, olvasásra ösztönözzük. A felnőtteknek olvasnivalót ajánlunk.

A sajtót is megkértük, hogy a tömény és nyilván fontos Covid19-tartalom mellett foglalkozzanak az erdélyi kiadókkal is, (a kultúra eme kis szeletével), amelyek néhány hét leforgása alatt létezésük peremvidékeit kezdték megízlelni. Több cikkben is foglalkozott ezután az erdélyi sajtó az itteni kiadók helyzetével, és további programokon dolgozunk, hogy minőségi, igényes, olvasásra buzdító tartalmak jelenjenek meg a rádióban, újságokban. Hálásak vagyunk, hogy pozitívan reagáltak.

A szerzőink is nagyon nyitottak. Hangoskönyv-készítésre is adtuk a fejünket, és az egy ideje elhanyagolt e-könyv terveinket is le szeretnénk porolni.

Jelenlegi legnagyobb projektünk a #mecénáskönyvcsomagok, melynek keretében támogatókat próbálunk összekötni támogatottakkal a könyveken keresztül. Sikerült már olvasnivalót juttatnunk a sürgősségi kórház beköltözött orvosainak és betegeinek, idősgondozói otthonoknak és egy árvaháznak. További intézmények is sorakoznak még a listánkon. Keressük a mecénásokat, akik kettős tavaszi angyalok lehetnek: egy helyi kiadót is támogatnak, és egy nehéz helyzetbe került intézmény nyomás alatt élő munkatársait.

Koinonia-01
Fotó: Koinónia

Mit gondolnak, hogyan alakíthatja át a kiadói életet a jövőben a mostani állapot?

A legnehezebb, hogy még most sem látunk világosan, hogy vajon az őszre áttervezett nagyobb könyves események megtörténhetnek-e? Ha nem, mikor? Visszaáll-e a vásárlói kedv? Az óvatosság egyértelmű oka a nagyfokú anyagi veszélyeztetettség is. A könyvkiadást támogató pályázati rendszer változik-e az állami költségvetéseket megterhelő járványügyi támogató intézkedések miatt vagy sem? A kultúrára milyen anyagi keretek-lehetőségek vagy lehetetlenségek várnak? Most még azt is nehéz bemérni, hogy forgalmunk csökkenése miatt végleg lemondhatunk-e a némely könyvtervünkről, vagy sem.

Az biztos, hogy nem lesz olyan a jövőnk, mint amilyen a közelmúltunk volt, és a „normalitásba” való visszaállást sem onnan fogjuk kezdeni, ahol az imént abbahagytuk.

Ugyanakkor bízunk abban, hogy ez a sok kérdés és bizonytalanság a javunkat szolgálja. Soha nem rossz dolog megkérdőjelezni magunkat, működésünket, folyamataink minden egyes szakaszát, tevékenységünk szükségességét és hasznosságát. Már ez alatt a néhány hét alatt is nagyon sok jó beszélgetés, tervezés, ötlet, megvalósítás született, amire soha nem kerül sor, ha minden a megszokott „rendben” ment volna tovább, és nincs világjárvány.

Tervezik, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmódra nevelő, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető könyvek megjelentetésére?

A környezettudatosság eddig is szívügyünk volt. Nem csak a választott tematikákban tükröződik ez, hanem a kiadói működésben. Már akkor szelektíven gyűjtöttük a szemetet, amikor erre nézve még semmiféle szabályozás nem volt. És egy iskolát támogattunk a felgyűlt és értékesíthető szelektív hulladékainkkal. Amelyik papírlapot csak lehetséges, újrahasznosítjuk, és nem nyomtatunk ütre-püfre, csak ha szükséges. Persze még mindig van hová fejlődni. De arról is készült már Facebook poszt, amint több lelkes munkatársunk is biciklivel vagy gyalog jár dolgozni, bár egy igen meredek hegyen van a kiadó, és kifogy belőled a szusz, míg feljutsz.

A könyvek terén újra szeretnénk nyomtatni egy zseniális, és most még sokkal aktuálisabbá vált meseregény-fordításunkat, az izlandi Andri Snaer Magnason-nek A kékbolygó történetét, amely hihetetlen pontossággal és izgalmas történetvezetéssel meséli el a gyermekeknek, hogyan borul fel egy egész bolygó rendje csak azért, mert az egyik felén lakókat elönti a mohóság, elégedetlenség lelke és a fogyasztói attitűd romboló szelleme. De Szűcs Margit gyerekmeséi is mindig érzékenyen reagálnak az éppen aktuális környezetszennyezési kérdésekre, madárinfluenzára, lásd a Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka című kötetünket. Most is találtunk egy izgalmas északi ifjúsági trilógiát (Timo Parvela: A szampó őrzői), amely szintén a környezetünk védelmének és rombolásának témáját dolgozza fel a tini korosztály számára. Most erre próbálunk pályázati pénzeket szerezni.

A felnőttek számára is tartogatunk izgalmas ötleteket ezekben a témákban. Lássuk, mit hoz a járványos-izgalmas jövő!

Ayhan Gökhan

 

 

 

 

 

további Interjúk

Gyerekirodalom, 2023 - Pataki Mónika Lilla

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek, állandó szerzőink segítségével tekintünk vissza a 2023-as évre és nézünk előre az ideire.

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Kovács Gergely

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK, ÁLLANDÓ SZERZŐINK SEGÍTSÉGÉVEL TEKINTÜNK VISSZA A 2023-AS ÉVRE ÉS NÉZÜNK ELŐRE AZ IDEIRE.

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Poós Zoltán

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK, ÁLLANDÓ SZERZŐINK SEGÍTSÉGÉVEL TEKINTÜNK VISSZA A 2023-AS ÉVRE ÉS NÉZÜNK ELŐRE AZ IDEIRE.

Tovább