Vissza
  • 2020.06.05
  • Ayhan Gökhan

Kiadó körkép járvány idején – Forum Kiadó

Körkérdésünkre Dancsó Andrea, a kiadó munkatársa válaszolt. 

Milyen változásokat hozott a kiadó életében a karantén?

A Forum lényegében már hosszú ideje változásokra készülődött, folyamatosan keressük a megújulás útjait, lehetőségeit. Ez egy hosszú évtizedek óta fennálló intézmény számára elengedhetetlen. Már 2018-ban, a kiadó 60. születésnapja alkalmából megújuló logónk is egy új periódus kezdetét jelképezte.

2019-ben részt vettünk egy képzésen az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa Alapítványnak köszönhetően, melynek keretében kiépítettünk egy hosszú távú stratégiát. Ebben éppen a mai társadalom kihívásaira próbálunk reagálni. Idén áprilisban, a karanténhelyzet közepette újítottuk meg honlapunkat, mely reményeink szerint kényelmes, funkcionális és modern felületet nyújt az olvasóknak a több száz megvásárolható kötetünk közötti böngészésben, de egyben igyekeztünk ez alkalomból a Forum múltját, szellemi értékeit is áttekinteni és áttekinthetőbbé tenni.

A kiadó irodáinak belső felújítását is idénre terveztük, hogy kényelmesebb körülmények között folyhasson a munka. A vírus megjelenése és a rendkívüli állapot bevezetése természetesen felborította a terveinket, de igyekszünk kihozni belőle a legtöbbet. Az eddigi erőfeszítéseink most sokat segítenek abban, hogy ne legyünk teljesen elvágva, hanem valamilyen szinten versenyképesek tudjunk maradni az online térben. Elsőként hirdettük meg például az #olvassonotthon kampányunkat, melyben korábbi kiadványainkat tettük ingyenesen elérhetővé.

Hogyan próbálják meg átvészelni a jelenlegi helyzetet?

A könyveinket továbbra is folyamatosan készítjük elő, és igyekszünk a lelassult időszakban lendületet venni a terveink jövőbeni megvalósításához. Előrébb hoztuk az idei e-könyveink megjelenését, melyek számát a jövőben is növelni fogjuk. Előkészítettük több könyvünk újra kiadását is, melyek már csak a zöld fényt várják, hogy nyomdába küldhessük őket. A helyzetünk annyiban könnyebb, hogy kulturális közintézményként nem függünk a piactól olyan nagy mértékben, viszont épp ebből a pozícióból fakadóan egy függőségi lánc részei vagyunk. Jelen pillanatban még nem látjuk át, hogyan változik majd a szerb gazdaság állapota, milyen következményei lesznek a költségvetés-csökkentésnek.

Mit gondolnak, hogyan alakíthatja át a kiadói életet a jövőben a mostani állapot?

A munka észszerűsítése, a digitális kor előnyeinek kihasználása egyébként is a terveink közt szerepelt, viszont nem számítottunk ilyen drasztikus változásokra.

Ahogyan a vírus az emberek mindennapjait, szokásait, úgy a könyvkiadást is meg fogja változtatni. A művészet, az irodalom sokszor nyújthat menedéket, segítséget a nehéz helyzetekben, nekünk pedig azt kell elősegítenünk, hogy a művészi tartalmak így vagy úgy, de eljussanak az olvasókhoz.

Jobban szeretnénk figyelni az elektronikus kiadványokra, hiszen egyre fontosabbak, akár a környezettudatosság szempontjából is. Ugyanakkor, a kulcsfogalom a túléléshez a rugalmasság, az alkalmazkodás. Ide sorolhatnánk például az otthoni munkavégzést is. A helyzet mindenesetre azt mutatja, hogy törekednünk kell a változásra.

Tervezik, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmódra nevelő, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető könyvek megjelentetésére?

Az irodáinkban rendszeresen papírhalmok állnak mindenütt, amit csak lehetett, újrahasznosítottunk, és sokszor ajándékoztunk a könyvek előkészítésének folyamatából fennmaradó papírt óvodáknak, hogy a gyerekek rajzolhassanak rájuk. Ez nyilván apróság, viszont igyekeztünk és igyekezni fogunk az irodai munkát is környezettudatossá tenni. A változások mindenesetre a nyakunkon vannak, és jobb lesz hozzászoknunk ahhoz, hogy egyre több új szituációhoz kell majd alkalmazkodnunk, amelyek nem feltétlenül komfortosak. Másfél hónapja például gátlásokkal tettem fel a maszkot az arcomra, ma már rutinból. A klímaváltozás pedig az a téma, amelynek nem szabad csak múló trendnek maradnia. Ezt a szerzőink is tudják, érzik. Profilunkból adódóan vajdasági szerzőket adunk ki, főként szépirodalmat, így a könyvhozam attól függ, milyen kéziratokat termelnek költőink, íróink, irodalmáraink, publicistáink, néprajzkutatóink és filozófusaink. Mi pedig továbbra is azon leszünk, hogy társadalmilag hasznos kiadványokkal gazdagítsuk az egyetemes irodalmat.

Ayhan Gökhan

további Interjúk

A Körtánc antológia Bolognában

Az antológiát megjelentető Cerkabella Kiadó főszerkesztőjét Orosz Annabella kérdezte

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Pataki Mónika Lilla

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek, állandó szerzőink segítségével tekintünk vissza a 2023-as évre és nézünk előre az ideire.

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Kovács Gergely

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK, ÁLLANDÓ SZERZŐINK SEGÍTSÉGÉVEL TEKINTÜNK VISSZA A 2023-AS ÉVRE ÉS NÉZÜNK ELŐRE AZ IDEIRE.

Tovább