Vissza
  • 2020.09.29
  • MeseCentrum

Kaméleon Olvasóklub

A tízéves Kaméleon Olvasóklub egyik alapítójával,  Szabó Sándorral beszélgettünk.

Idén ünnepli a Kaméleon Olvasóklub a tizedik születésnapját. Amikor elkezdtétek, gondoltátok volna, hogy ilyen szép kort ér meg?

Az elején nem mertünk ennyire előre tervezni, mindig csak a következő évre koncentráltunk, és szépen lassan azt vettük észre, hogy a kezdeti 150 játékosunkból hirtelen 1750 lett. Az induláskor egy célunk volt, hogy mindig friss, fontos, érdekes kortárs gyerekkönyvet mutassunk be az olvasóinknak. Ha visszatekintünk az elmúlt évek Olvasóklubban szereplő könyveire, akkor biztosan megállapíthatjuk, hogy nem egy azóta már megkerülhetetlen klasszikussá vált. 160 könyvről beszélünk, még kimondani is sok, azt hiszem, hogy aki most kezd ismerkedni a kortárs magyar gyerekirodalommal, annak ez egy nagyon jó kiindulási pont lehet.

 

Kameleon Szabó Sanya-01

Készültök a jubileum alkalmából valamilyen különleges meglepetéssel?
Külön meglepetéssel nem készülünk, az idei évtől a Szívünk rajta-program is partnere lesz az Olvasóklubnak, ezért a könyvek kiválasztásakor igyekeztünk olyan címeket választani, amelyek korábban az ő programjukba is bekerültek.

Miből áll a Szívünk rajta-program támogatása?
Ez az első közös évünk a Szívünk rajta-programmal, az idei évtől ők is segítenek a lehető legtöbb helyen felhívni a figyelmet az Olvasóklubra, és annak fontosságára, valamint az évközi meglepetés ajándékokat is ők fogják adni a gyerekeknek.

Vannak olyan gyerekek, akik több éven át is követték az olvasóvá nevelő játékot?
Igen, és erre nagyon büszkék vagyunk, mert azok, aki elkezdenek játszani velünk, többnyire mind a négy évet végigcsinálják, sőt, az sem ritka eset, ha valaki ötödik osztályosként még egy évet velünk tart a negyedikes feladatlappal.

Azok a gyerekek, akik az első játékban részt vettek, már nagykorúak. Kaptatok esetleg visszajelzést arról, hogy vannak köztük olyanok, akik a kamaszkor után is sokat olvasnak?
Szoktunk kapni visszajelzéseket, hogy a kis kaméleonosok „igazi” olvasókká váltak, akiknek a szülők nem győzik az újabb és újabb könyveket vásárolni. De számunkra az az egyik legjobb visszajelzés, hogy vannak iskolák, ahol a pedagógusok beépítik a tanórák anyagába a Kaméleon Olvasóklubot, mert hasznosnak és fontosnak találják, és mert sokat segít a gyerekek szövegértési kompetenciájának fejlesztésében.

Elmeséled a játék menetét?
Az Olvasóklub egy négyfordulós levelezőjáték alsósoknak, amely mindig az iskolakezdés idején indul október első heteiben. Az idei tanévben 2020. október 2-áig lehet jelentkezni. A játék éves díja 3990 Ft, amiért a játékosok kapnak egy gyűjtőmappát és fordulónként egy-egy feladatlapot, amit kitöltve visszaküldenek nekünk, mi pedig a kijavított feladatlapokkal együtt küldjük az újabb forduló lapjait. Mindig mellékelünk mellé egy kis meglepetés ajándékot, ez lehet egy órarend, könyvjelző, kilincsakasztó vagy éppen virágmag, illetve a felbélyegzett válaszborítékot is. Azok, akik mind a négy forduló feladatlapjait kitöltik, azok pedig egy jutalomkönyvet kapnak a játék lezárásaként júniusban.

Hogyan áll össze egy feladatlap? Ki készíti, és milyen elvek mentén?
A feladatlapokat Koósné Sinkó Judit mestertanár állítja össze, aki az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója. Minden évfolyam más-más műből kap szemelvényt, az érdeklődési körükhöz és olvasásértési szintjükhöz igazodva. A feladatlap első részében tehát egy kortárs gyerekirodalmi műből van szemelvény, amelyhez tíz kérdés kapcsolódik. Fontos, hogy a feladatlapok megoldásához nem kell megvásárolni és külön elolvasni a teljes könyvet!

A második részben egy klasszikus vagy népmesét a gyerekeknek maguknak kell megkeresniük a könyvtárban, az interneten vagy az otthoni könyvespolcon, és elolvasniuk, majd megoldaniuk az ehhez kapcsolódó öt feladványt.

Az elsősöknél eleinte főleg az olvasás- és írástanulás előkészítésén van a hangsúly, és a feladatlap elolvasásához, kitöltéséhez szülői, pedagógusi segítséget kérünk. Ők csak kevés szöveget és csupán tíz kérdést kapnak, a feladatok összeállításánál pedig szem előtt tartjuk a diszlexia-prevenciót is. Az érdeklődők a honlapunkon beletekinthetnek az elmúlt évek feladatlapjaiba is.

Az amúgy is túlterhelt gyerekek mennyire lelkesek, amikor egy újabb feladatlappal találkoznak? Mennyiben mások ezek a feladatok, mint az iskolaiak?
A mi célunk az olvasásnépszerűsítés, figyelünk arra, hogy a feladatok izgalmasak, kreatívak, változatosak és különböző nehézségűek legyenek. Éppen ezért igyekszünk elkerülni, hogy a játék túlságosan iskolaszagú legyen, pontozzuk ugyan a feladatlapokat, de ez hangsúlyozottan nem verseny, hanem egy játék, éppen úgy, mint maga az olvasás is. A visszajelzések alapján a gyerekek nagyon szokták várni a feladatlapokat, és évről évre azt tapasztaljuk, hogy a második forduló környékén az iskolatársak, barátok, testvérek is csatlakoznak hozzánk. Erre egyébként egész évben lehetőséget biztosítunk, de az utólag jelentkezők mindig csak a következő forduló időpontjában kapják meg a feladatlapjaikat visszamenőleg is.

 

Kameleon Szabó Sanya-03

Mennyire kell belefolynia a játékba a szülőnek vagy a pedagógusnak ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen?
Azt gondolom, hogy a logisztikai feladatokon kívül, vagyis a feladatlapok kiosztásán és beszedésén túl önállóan is megoldhatók ezek a feladatlapok, de azt is szeretnénk, hogy az Olvasóklub egy kicsit visszahozza a közös mesélések hangulatát, amikor a gyerekek a szüleikkel vagy a pedagógusokkal kicsit kötetlenül, felszabadultan beszélgethetnek jó és érdekes irodalmi szövegekről.

Mennyi energiát kell belefektetnie egy gyereknek ahhoz, hogy sikeresen végigcsinálja a feladatokat?
A célunk az, ahogyan már korábban is említettem, hogy az Olvasóklub ne feladat, hanem inkább játék és szórakozás legyen, amit akár egyedül, akár a szülőkkel, iskolatársakkal vagy testvérekkel közösen lehet csinálni, vagyis nem igényel túlzottan nagy energiabefektetést. 

Nagyságrendileg hány gyereket értetek el az elmúlt kilenc évben?
Nehéz pontosan megmondani, de 10-12 ezer gyereket biztosan. A tavalyi tanévben 1750 játékosunk volt az ország különböző részeiről és több külföldi csoport is szerveződött.  A külföldön élő magyar közösségek elérése azért is nagyon fontos, mert számukra nem mindig könnyű a magyar nyelvi kapcsolatot megtartani, erősíteni. Több csoportunk volt: Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Luxemburgban, Bécsben. Ezen felül pedig elszórtan voltak játékosaink Szlovákiában, Franciaországban és Ausztráliában. Bízunk benne, hogy a jövőben egyre többen fognak csatlakozni hozzánk, mert számunkra mégis ez a legfontosabb visszajelzés a munkánkkal kapcsolatban.

Mennyi munkával jár számotokra a feladatlapok elkészítése, javítása és az adminisztráció?
Röviden: sokkal, bővebben pedig: nagyon sokkal! Gondolj bele, 1750 játékos ugyanennyi regisztrációt, fizetést, feladatlapot, annak javítását és adminisztrálását jelenti. A kollégáimmal Csányi Dórával, Koósné Sinkó Judittal, Nyíri Zsuzsával és Valtinyi Lídiával sok segítséget kapunk a szervezőinktől, akik nem egyszer 50-60 fős csoportokat fognak össze az iskoláikban, vagy azoktól a szülőktől, akik egy-egy kisebb csoportot vezetnek. Sok munkával jár az Olvasóklub működtetése, de hiszünk abban, hogy ez megéri, hiszen számunkra szívszerelem az irodalom és az olvasás.

 

Kameleon Szabó Sanya-04

Van kedvenc emléked, rajzod, üzeneted, amit a Kaméleon Olvasóklub valamelyik tagjától kaptál?
Szerencsére több is van, folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, hogy az Olvasóklub milyen sokat segített az olvasás megszerettetésében, rendszeresen kapunk rajzokat, mosolygós fényképeket a játékosainkról, sőt egyszer még egy tortát is. A legjobban mégis azt szeretjük, amikor egy szülő ír nekünk, hogy a kisebbik gyerekét is szeretné csatlakoztatni a játékunkba.

 

Hasznos információk a Kaméleon Olvasóklubról:

A játék leírása

A játék éves díja: 3990 Ft/fő

Jelentkezési határidő: 2020. október 2.

 

további Interjúk

Szeretjük, ha van szíve és nevető szája egy mesének

NYÁRI OLVASMÁNYOK CÍMŰ KÖRKÉRDÉSÜNKRE Vörös Júlia VÁLASZOLT

Tovább
Mikor a mesélés interaktív

Nyári olvasmányok című körkérdésünkre elsőként Horgas Judit válaszolt

Tovább
Számolatlan díjnyertes könyv és egy saját különdíj

Villáminterjú az Év Gyerekkönyve műfordítói különdíjat elnyert Rét Viktóriával

Tovább