Fotó: Incze András
Vissza
  • 2024.05.23
  • Orosz Annabella

Elrejtett, megtalált könyvek és megbeszélt találkozások a Szöcskedombon

Interjú Szabó-Ferenczy Krisztinával

Szabó-Ferenczy Krisztinát, a Szöcskedomb szervezőjét Orosz Annabella kérdezte a  Csíkszeredai Könyvvásárról. 

Milyen eszközei vannak és lehetnek az olvasóvá nevelésben, az irodalomoktatásban egy könyvvásár szervezőinek, résztvevőinek, azaz miként működött a fesztivál ideje alatt a gyerekeket megszólító Szöcskedomb, milyen programokkal, eseményekkel igyekezett a céljait elérni - ezekre a kérdésekre válaszolt Szabó-Ferenczy Krisztina, a csíkszeredai önkormányzat kulturális irodájának munkatársa, az esemény szervezőcsapatának tagja.

Mi volt az idei csíkszeredai könyvvásár küldetése és legnagyobb kihívása a gyermekprogramok összeállításakor?

A Csíkszeredai Könyvvásár gyermekprogramjaival többféle célt igyekeztünk szem előtt tartani. Főleg arra törekedtünk, hogy felkeltsük a gyermekek érdeklődését az olvasás iránt. Minél kisebb korban és minél többször válnak részeseivé annak az értékes könyves birodalomnak, amit könyvvásárnak nevezünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az irodalom szeretete életük részévé válik. Emellett

igyekeztünk olyan foglalkozásokat a programba illeszteni, melyek az olvasási készségek, de akár a kritikai gondolkodás és a kreativitás fejlesztésére is fókuszáltak. 

Ugyanakkor fontosnak tartottuk, hogy különböző kulturális tartalmakkal, értékekkel és történetekkel ismerkedjenek, ezáltal szélesebb perspektívát nyerve. Mindvégig biztosítanunk kellett a programok szórakoztató jellegét, hogy a gyermekek pozitív élményekkel gazdagodjanak, és később visszatérjenek a könyvvásárra.

A különböző életkorú gyermekek számára más-más programokat ajánlottunk, hiszen merőben eltér az érdeklődési körük és olvasási szintjük.

csikszeredai konyvvasar 24-01

Mitől volt idén hangos a Szöcskedomb a vásár ideje alatt?

Az önfeledt gyermeki örömtől, a teljesített küldetéstől. Ha öröm ér bennünket, akkor jól érezzük magunkat, érzelmi biztonságban vagyunk, s ez alapfeltétele mindazon képességek megszerzésének, amelyekre szükségünk lesz az életben.

A Szöcskedombon könnyebben köttettek új barátságok. Tudunk a másnapi megbeszélt időpontban való szöcskedombi találkozások várakozásairól, az elrejtett könyvekről és könyvjelzőkről a bútorzat mögött, majd a keresett és nem talált tárgyak okozta bánatról is. 

A feltörő gyermeki érzelmek olykor igen hangossá tették az idei gyermeksarkot.

Tudunk komoly vásári alkuról is, amikor három könyvet sikerült egy áráért megvásárolnia a fiatal könyvbarátnak.

csikszeredai konyvvasar 24-04

Az előző évekhez viszonyítva mi volt újdonság a gyermekprogramokban?

A könyvvásár egyik partnerintézménye a Kájoni János Megyei Könyvtár volt. A könyvtár tevékenységében kiemelt helyet foglal el a gyermekek olvasóvá nevelése, amelyet különböző foglalkozásokkal segítenek. Képzett könyvtárosok, könyvtárpedagógusok által vezetett foglalkozásokra építhettünk a könyvvásár első két napján a Szöcskedombon. Megszólítva a 5–8. osztályos diákokat Szent László nyomában Székelyföldön címmel tartottak játékos helyismereti foglalkozást. Meseolvasással, lapozgatóval és papírszínházhoz kapcsolódó programokkal várták a kicsiket.

csikszeredai konyvvasar 24-06

Ferenczi Kincső-Aneliße óvodapedagógus rendhagyó könyvbemutatót tartott 0–4. osztályos gyermekeknek. A Legyél Te is digitális szuperhős! című interaktív foglalkozás a gyermekek, szülők és pedagógusok figyelmét a médiatudatos szemléletmódra irányította.

csikszeredai konyvvasar 24-08

A gyermekkönyvvásár kiemelt meghívottja Berg Judit író, pedagógus volt. A vásár ideje alatt három alkalommal találkozhattak vele az érdeklődők. A nagy létszám miatt a közönségtalálkozókat a színpadon tartottuk. Judit népszerű meséjére, a Cipelő cicákra – ők Pepé, Ciró és Lőri – a Szöcskedombon Veress-Vaszi Enikő mesepedagógus vezetésével szerveztünk foglalkozást. A Fészek Tanoda Egyesület és a budapesti Néprajzi Múzeum foglalkozásvezetőivel tematikus gyermekprogramokon is részt vehettek a fiatal érdeklődők.

csikszeredai konyvvasar 24-10

A Szöcskedomb hangulatát teljesebbé tette a könyvvásárunk arculatát tervező Orosz Annabella képzőművész, könyvillusztrátor munkája.

Manapság sokkal több gyermekeknek szóló kiadvány jelenik meg, mint az elmúlt években. Milyen módon lehet felmérni a népszerű könyvek szépirodalmi értékét, felmérhető-e ez a könyvvásárok kapcsán, és ha igen, hogyan? 

csikszeredai konyvvasar 24-05

A gyermekeknek szóló kiadványok száma valóban növekedett az elmúlt években, és ez jó hír az olvasás népszerűsítése szempontjából. Szülő legyen a talpán, aki ilyen széles palettáról okosan, igényesen tud választani.

A népszerű könyvek szépirodalmi értékének felmérése nem gondolom, hogy a könyvvásárok feladata lenne.

csikszeredai konyvvasar 24-07

Tudunk az olvasásszociológiai, illetve könyvszakmai vonatkozások elemzéseiről, a könyvpiaci mozgásokról és az eladhatósági szempontokról, a magas támogatást kapott könyvekről, a rétegkönyveket felvállaló, illetve sikersorozatokban gondolkodó kiadók problémaérzékenységéről. 

A könyvek, legyen szó gyermekeknek vagy felnőtteknek szólókról, az adott szakterület igényes szakmai preferenciáit kell, hogy hordozzák.

A könyvvásárok hasznosan kívánják segíteni az olvasói igényeket a meghívott szerzők, programok összeállítása által.

csikszeredai konyvvasar 24-07

Milyen visszajelzések érkeznek a közönségtől, a gyermekektől, a szerzőktől és a kiadóktól, s hogyan hasznosítják ezeket a szervezők?

A közönségtől, több szerzőtől, néhány kiadótól is megkaptuk azt a visszajelzést, hogy túl hangos, zajos a Szöcskedomb, és zavarja a színpadi programot. Az önfeledt gyermeki örömöt, a játék kihívásait nehéz csendben tartani, ezért jövőbeli feladatunk, hogy megtaláljuk a Szöcskedomb azon helyét a vásártérben, ahol két programhelyszín egymást segítve tud működni.

csikszeredai konyvvasar 24-03

Hogyan segítik a kreatív foglalkozások az olvasás-népszerűsítést Csíkszeredában és úgy általában a Székelyföldön? 

A kreatív foglalkozások olyan interaktív módon közelíthetnek az olvasáshoz, amelyek vonzóvá teszik a gyermekek számára ezt a tevékenységet. Például 

játékos programok, író–olvasó-találkozók, könyvbemutatók, kézműves-foglalkozások szélesítik az olvasáshoz való hozzáférést, és segíthetnek az olvasási kedv növelésében.

Ugyanakkor egy íróval való személyes találkozást örök élményként őriznek a gyermekek.

De pusztán az a tény, hogy a legkisebbek számára kialakított mesebirodalomban, a Szöcskedombon karnyújtásnyira vannak a szebbnél szebb könyvek, bármikor beléjük lehet lapozni, egy babzsák kényelmében akár a szülők is felolvashatnak a gyermekeiknek, már elősegíti az érdeklődés felkeltését.

Orosz Annabella

Fotók: Incze András

további Interjúk

"Egy olyan könyv volt rám nagy hatással, ami nem is létezett"

Miket olvas, aki rajzol? című interjúsorozatunkban illusztrátorok mesélnek kedvenc könyveikről - Orosz Annabella kérdéseire Keszeg Ágnes válaszolt.

Tovább
"Amit olvasok, azt plasztikusan képzeltem el"

Miket olvas, aki rajzol? című interjúsorozatunkban illusztrátorok mesélnek kedvenc könyveikről - Orosz Annabella kérdéseire Horváth Ildi válaszolt.

Tovább
„Nem szoktunk tervezni, ami jön, és érdekel bennünket, azt elolvassuk azon melegében”

Nyári olvasmányok című körkérdésünkre Burza Patrícia és Tóbiás Krisztián válaszolt

Tovább