Vissza

Kertész Erzsi Pantherája a Jön az író sorozatban

Csúcsra járó kalandok – Kertész Erzsi Pantherája a Jön az íróban. A program hangfelvétele.  

A budapesti Diana utcai Testnevelési Egyetem gyakorló iskolájának hetedikes diákjai, Kertész Erzsi kiskamaszoknak írt regénysorozatának, a Panthera – A hógömb fogságában című első részének apropóján látogattak el a Petőfi Irodalmi Múzeumba. A Vörös-teremben szerveződött beavató irodalomórán maga a szerző látta vendégül a lelkes közönséget.

A tanulók azonnal kreatív feladatot kaptak: az író beszélgetőtársa, Lovas-Lapis Anett csoportokra osztotta őket, így párhuzamos kooperatív munka folyt különböző, a regény cselekményéhez kapcsolódó témákban. A hetedikesek egy része fantáziadús fotókat posztolhatott #hashtag-címekkel ellátva képzeletben az Instagramra, mások pedig a regényt beharangozó bulvárcikket írtak.

A rendhagyó magyaróra második része rögtön hatalmas ötletbörzévé alakult: a gyerekek izgatottan kérdeztek, és konkrét tippekkel szólították meg az írót a beszélgetés alatt. Körbejárták a nézőpontváltás kérdését – mi lett volna például, ha nem Kismukk számol be a kalandokról? –, illetve lelkesen osztották meg saját élményeik kapcsán kibontakozó gondolataikat, félelmeiket.

A könyvszerkesztő munkája, az illusztrátorral való közös munka is terítékre került ezen a PIÜ-IGYIC által szervezett Jön az író-eseményen. Kertész Erzsi a kalandregénye keletkezési hátteréről is felfedett néhány titkot, és nyíltan beszélt az írói munka mibenlétéről, annak buktatóiról.

A Magyar Gyerekkönyv Fórummal (HUBBY) és a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ) közösen kialakított koncepció szerint a programsorozat célja olyan személyes találkozások megszervezése az olvasóközönség és az alkotók között, amelyek kitágítják az iskolai magyarórák kereteit, és meghatározó, egyedi élményt adnak a diákok számára.

A Jön az író programunk egy beavatóórát, író-olvasó találkozót és az érdeklődő pedagógusok számára igény szerinti szakmai konzultációt, ifjúsági és gyerekirodalmi ismeretterjesztő előadást tartalmaz. A magyarországi és határon túli iskolákba, könyvtárakba tervezett beavatóórákhoz az IGYIC (PIÜ) biztosítja a választható író-moderátor párosokat, valamint a szükséges infrastruktúrát.

A programsorozat párosai később kiválaszthatók lesznek az IGYIC honlapján lévő listából.